У Росії почався дефіцит вітчизняних розвідувальних безпілотників “Орлан-10”, який позначається на боєздатності російської армії.

Про це пише американське видання The Washinghton Post, на яке посилається “Фокус”.

ЗС РФ використовує “Орлан-10” для розвідки, спостереження, коригування вогню, інколи ж навіть для радіоелектронної боротьби. Ця модель вважається однією з наймасовіших у Росії та “очами” російської армії, оскільки передає зображення на відстані до 120 км і дозволяє коригувати вогонь артилерії. Але останні дані свідчать, що в РФ закінчуються такі дрони, а виробництво не покриває втрати.

Невідомо, скільки ще “Орлан-10” залишилося в арсеналі ЗС РФ, адже українські військові збили безліч таких дронів із початку вторгнення. Полковник Юрій Соловей, який очолює протиповітряну оборону сухопутних військ України, сказав, що з початку повномасштабної війни його підлеглі знищили понад 580 “Орланів-10”. Росіяни почали використовувати натомість інші безпілотники, що свідчить про дефіцит.

Заступник командира батальйону 93-ї механізованої бригади ЗСУ лейтенант Олександр Сосовський поділився історією про те, як разом із товаришами по службі ледь не загинув через цей дрон у Харківській області. Український офіцер разом із чотирма солдатами заїхав у село неподалік лінії фронту і почув гул над головою — росіяни почали їх обстрілювати. Військові переїжджали з місця на місце, ховалися в укриття і навіть намагалися розділитись, проте супротивник постійно коригував вогонь за допомогою “Орлана”, що літає в небі.

Це далеко не єдиний випадок, проте останнім часом Сосовський помічає дедалі менше російських дронів. Раніше ЗС РФ часто запускали відразу по два “Орлани”, щоб один шукав позиції ЗСУ, а інший спрямовував артилерійські удари, а до літа вони почали рідко з’являтися навіть по одному.

У вересні після успішного контрнаступу ЗСУ у Харківській області командир російського батальйону “Схід” Олександр Ходаковський поскаржився на гострий дефіцит безпілотників. За його словами, без “засобів артилерійської розвідки” не може визначити, звідки українські військові завдають ударів.