Керівник Офісу президента Андрій Богдан отримав звання заслуженого юриста України указом третього президента Віктора Ющенка за повернення “Нікопольського заводу феросплавів” у державну власність. Однак завод держава собі не повернула.

Про це повідомляють журналісти розслідування “Схеми: Корупція в деталях”

“Завдяки захисту групою адвокатів, під керівництвом, у тому числі Андрія Богдана, інтересів держави в особі Кабінету міністрів у судових установах, незаконно приватизоване ВАТ “Нікопольський завод феросплавів” було повернуто державі”, – йдеться в указі.

Завод належав державі до 2003 року. Частину акцій підприємства у 1990-х придбали олігархи Ігор Коломойський та Віктор Пінчук.

За президентства Леоніда Кучми його зять Пінчук придбав контрольний пакет акцій. Згодом уряд вирішив повернути завод у державну власність. Адвокат Богдан захищав інтереси держави в судах.

Коли трудовий колектив юридичної компанії, де працював Богдан, просив про його нагородження у травні 2007-го уже було відомо, що завод не повернеться у власність держави, повідомляє ЗМІ.

Також про це знали колишній мер Києва Леонід Черновецький та комісія державних нагород, які клопотали про нагороду Богдана.

2007-го Верховний суд скасував усі попередні рішення та своєю постановою направив справу щодо цього заводу на новий розгляд. Який зрештою закінчився програшем держави. Коломойський та Пінчук перерозподілили свої частки в заводі.

Андрій Богдан очолив Адміністрацію президента Володимира Зеленського у травні. Коли її перейменували, з 25 червня став керівником Офісу президента. Доти був адвокатом бізнесмена Ігоря Коломойського.