Сполучені Штати Америки, попри виділення Україні нового, найбільшого з початку війни, траншу допомоги у розмірі 2,98 млрд доларів, не відправляють нових установок HIMARS і не надають найбільш далекобійних ракет до них – ATACMS, дальність стрільби яких досягає 300 км.

Як пише “Телеграф”, заступник американського міністра оборони з політичних питань Колін Каль пояснив, чому.

Під час брифінгу, присвяченого новому пакету допомоги, він заявив, що наразі ЗСУ використовують високоточні керовані реактивні снаряди GMLRS дальністю 70-80 км і роблять це з “неймовірним ефектом на полі бою”. “За нашою оцінкою, найбільш підходящими боєприпасами для поточного бою є GMLRS. Отже, ми поставили в пріоритет отримання українцями GMLRS, які їм потрібні не тільки для стримування на сході, але і для створення певного імпульсу в інших частинах країни”, — сказав Каль.

Втім, він відзначив, що питання передачі ATACMS не знімається з переговорів, хоча наразі США зосереджені на інших поставках. “За нашою оцінкою, в даний час їм не потрібні ATACMS для обслуговування цілей, які безпосередньо стосуються поточного бою. Ми, очевидно, продовжимо розмови з українцями про їхні потреби, але ми вважаємо, що зараз ми маємо зосередитися на GMLRS, а не на ATACMS”, — наголосив заступник міністра.