Попри заборону на трансляцію низки російських телеканалів, українці масово “підсіли” на російське ТБ завдяки супутниковому зв’язку. Особливо в селах і приватному секторі, де немає кабельного ТБ або слабо приймається цифровий сигнал українських телеканалів, інформує Хрещатик.News із посиланням на видання Страна.

Масовий перехід на російське ТБ спричинено наступними чинниками:

1 – Смерть аналогового ТБ

Припиняючи аналогове телемовлення, людям запропонували перейти на цифрове ТБ, а для цього потрібно купувати тюнер. Фактично українці отримують такий самий набір безкоштовних загальнонаціональних каналів, що і в “аналогу”, трохи кращої якості.

Тому замість того, щоб купувати тюнер, багато людей ставлять собі супутникові тарілки, на яких у вільному доступі є велике різноманіття каналів – у тому числі заборонене в Україні російське ТБ.

2 – Неякісна цифра

Другий чинник – відсутність якісного всеукраїнського покриття цифровим сигналом. Єдиний провайдер “цифри” в Україні – компанія “Зеонбуд”. І там стверджують, що покривають сигналом до 95% території.

Однак реальна карта покриття невідома. За даними різних фахівців, цифровий сигнал відсутній на 10-20% української території України.

У багатьох невеликих містах і селах України цифровий сигнал слабкий або зовсім “не ловить”. Таких населених пунктів по Україні – 299, підрахували на телеканалі “Інтер”. А кількість населених пунктів з населенням від 500 чоловік, в яких немає впевненого прийому цифри, сягає декількох тисяч.

Найгірший стан справ з покриттям – в гірських місцевостях Західної України – на Волині, Закарпатті, де сигнал просто не може пройти крізь гори. Ситуацію ускладнює непростий рельєф і висока забудова.

Більше того, в Нацраді з питань теле- і радіомовлення відкрито заявляли, що є точки, де цифрове телебачення не приймає, і де його навіть економічно не вигідно ставити.

“Якщо десь в горах стоїть хата, заради цієї однієї хати ніхто не буде встановлювати цифровий передавач. У деяких районах людина просто фізично не зможе отримати цифрове телебачення. Йому доведеться переходити або на кабельне, супутникове, або на інтернет-телебачення “, – заявив екс-глава Нацради з ТБ Юрій Артеменко.

“У багатьох людей немає іншої можливості дивитися телевізор, крім супутника. Особливо якщо це важкодоступна місцевість, де немає кабельних операторів і погано ловить цифровий сигнал “, – підтверджує голова Ради Телекомпалати України Тетяна Попова.

Всього в Україні, за офіційними даними, телебачення через супутник дивляться майже в 4,5 мільйонах будинків. Тобто щонайменше у 4,5 мільйона українців є доступ до російських телеканалів. І популярність супутникового телебачення через проблеми з доступом до “цифри” лише зростає.

3 – Дорого + реклама

Третій фактор, що впливає на рейтинги російського ТБ серед українців – кодування супутникового сигналу найбільших українських телеканалів з початку року. Тепер українцям, щоб їх дивитися, потрібно платити гроші (щомісяця – 60-180 гривень, в залежності від пакета).

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

У столиці стався напад на військового ЗСУ

У Києві засуджено екс-тренера, який змусив двох неповнолітніх дівчат оголюватись та займатись проституцією

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Показати ще

“Це великий провал з точки зору інформаційної політики України”, – переконаний медіаюрист Юрій Крайняк.

На його думку, найбільше на вибір українцями російського ТБ вплинуло саме кодування супутникового сигналу українських телеканалів – вони не витримують конкуренції з контентом з РФ, хоча той і заборонений до трансляції в Україні.

“Можна було б конкурувати з російським ТБ за рахунок більш локалізованого контенту, але платити за український контент гроші глядачеві не хочеться. До того ж, українські канали хоч і стали платними, але не прибрали рекламу – як той же канал Discovery. Там ти платиш і розумієш, за що. А тут ти платиш, але все одно змушений дивитися рекламу. З точки зору конкуренції це не цілком зрозуміло “, – додає Крайняк.

Що каже народ

“Раніше моя мама-пенсіонерка підтримувала Зеленського, – розповідає підприємець з Рівненської області Дмитро. – А в останні місяці кляне його щосили. Питаю – чого так змінилося ставлення? Вона відповідає – так по телевізору про нього таке кажуть. Я питаю – у яких програмах? А мама каже – та он в шоу у Соловйова (ведучий політичних ток-шоу на телеканалі “Росія-1″)”.

“У мене був шок. Виявилося у них все село встановило супутникові тарілки і дивиться російські телеканали “, – додає Дмитро.

“Коли встановив тарілку, тоді і здавати котеджі легше – люди люблять, щоб в номері був телевізор з супутниковими телеканалами. Російські передачі переважно дивляться. Ну не англійською ж дивитися”, – каже господар колиби з Яремче Івано-Франківської області Володимир.

Нагадаємо, Найбільші українські телеканали розкодують супутниковий сигнал

Читайте також:

У партії Зеленського готують закон про телебачення

Команда Зеленського хоче ліквідувати Мінінформполітики