Держдеп США підтримує ініціативу глави української держави Володимира Зеленського щодо розширення “нормандського формату” для переговорів, однак будь-який новий формат вирішення конфлікту на Донбасі потребуватиме домовленості усіх сторін.

“Україна має всі права шукати партнерів для розв’язання одного з найбільших конфліктів сучасної Європи. Відносно “нормандського формату” з чотирьох країн США висловили бажання брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі. Зараз ці зусилля очолює призначений для проведення переговорів спеціальний представник Курт Волкер. Потрібна домовленість всіх сторін для створення будь-якого нового формату”, – заявив заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент, повідомляє Голос Америки.

“Ми дуже підтримуємо зусилля президента Зеленського щодо здійснення кроків у напрямку миру. Дії українських військових у Станиці Луганській, бажання відбудувати міст, необхідний для задоволення гуманітарних потреб, демонструє намір нового українського уряду зробити кроки у правильному напрямку”, – наголосив Кент.

“Але відданість США збереженню територіальної цілісності та суверенітету України є непохитною, і ми віримо, що весь Донбас є частиною України, так само, як і Крим. І такою залишатиметься наша політика та наше зобов’язання допомогти Україні відновити її суверенітет та територіальну цілісність”, – пообіцяв представник влади США.

Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не підтримує ідею розширити “нормандський формат” представниками США та Великої Британії.