Уряд має перші перемоги у боротьбі з рейдерством. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет у Facebook.

“Міні-перемога-1. Ми домоглися того, що відкриті дані про юридичних осіб почали публікуватися щодня, а не щотижня.

Чому це важливо. Часто рейдерство виражається в тому, що у компанії раптом помінялися власники або директори в той час, як реальні власники про це нічого не знають. В Україні є кілька компаній, які дозволяють безкоштовно відстежувати такі зміни – OpenDataBot, ПриватБанк, YouControl, LIga, Vkursi.

І якщо раніше жертва рейдерства міг дізнатися про несподівані зміни в своїй компанії із запізненням до тижня (за цей час компанію можуть “віджати” ще більше – забрати активи, перепродати і т.д.), то тепер затримка буде до одного дня”, – розповів він.

Тепер інформування про зміну даних працює для всіх компаній, а не тільки тих, хто підписався.

“OpenDataBot тепер розсилає СМС-ки щодо усіх, по кому відбулися зміни (телефон береться з того ж ЄДР, тому важливо, щоб там були реальні контакти), а ПриватБанк – по всіх своїх клієнтах”, – пояснив урядовець.

“Міні-перемога-2. Ми запустили можливість подавати скарги в Антирейредську комісію в електронній формі через iGov”, – додав Дубілет.

“Раніше, щоб подати скаргу, вам потрібно було, по-перше, найняти юристів, які підготують для вас великий пакет документів (і навіть з цим половина заявок відхилялася з формальних причин). Більш того, поки ці документи доходили до комісії через ланцюжок канцелярій, могло пройти 2 тижні”, – розповів міністр.

Дмитро Дубілет – колишній директор з інформаційних технологій Приватбанку, співзасновник Monobank.

На першому засіданні 29 серпня Верховна Рада призначила новим главою уряду нинішнього заступника керівника Офісу президента Олексія Гончарука.