Екс-заступник глави Адміністрації президента Олексій Філатов прийшов до Генеральної прокуратури, куди його викликали на допит у справі щодо крадіжки газу структурами українського бізнесмена Сергія Курченка.

Утім, сам Філатов сказав журналістам, що не отримував підозру і прийшов у своїх справах, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Я такого статусу (підозрюваного. Gazeta.ua) не маю. Ніхто мені повідомлення про підозру не вручав. Я прийшов сюди насправді у своїх адвокатських питаннях, а також розібратися, що за бардак відбувається у приміщеннях Генеральної прокуратури”, сказав екс-заступник глави АП.

На 12 серпня на допит у ГПУ викликали екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву, екс-заступника АП Олексія Філатова та екс-міністра екології Миколу Злочевського. Усі вони мають статус підозрюваних у провадженні щодо крадіжки газу структурами українського бізнесмена Сергія Курченка.

На думку слідства, Курченко є керівником злочинної організації, яка продовж 2010-2014-х вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій із зрідженим газом. Він, можливо, купував на аукціонах державний зріджений газ на загальну суму 2,2 млрд грн за цінами, нижчими за ринкові. Газ нібито був розрахований для потреб населення. Надалі його реалізовували за ринковою ціною.

Наприкінці березня прокурор Костянтин Кулик із порушенням процесуального законодавства повідомив підозри усім трьом згаданим чиновникам та екс-главі АП Борису Ложкіну.

Із жовтня 2018-го екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарева живе в Лондоні.