“Батьківщина” фактично отримала три місця у ЦВК, тому що голосує у парламенті за ініціативи президента Володимира Зеленського.

Про це Gazeta.ua сказав голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

“Президент подав фактично трьох представників “Батьківщини”. Крім офіційно запропонованої Глущенко, у комісії лишаються діючий за квотою цієї партії Євстігнєєв та Єфремова та колись була депутатом Харківської облради від “Батьківщини”. Певно за те, що фракція Тимошенко підтримала розпуск попередньої ЦВК.

Як і минулий, теперішній склад комісії призначили усліпу. Без жодного обговорення кандидатур, їхньої фаховості. Найгірше те, що кандидати не виступили у парламенті. Не відповіли на ключові питання. Як вони бачать реформи виборчу і самої ЦВК. Посилення її повноважень, створення регіональних представництв.

За великих рахунком президент жодних бонусів не отримує. Швидше мінус. Тепер наші міжнародні партнери будуть обережно ставитися до нового ЦВК. Зеленський на 100% отримав лояльну комісію. 12 членів із 17-ти це явно перебор. Але і старий склад ЦВК був би так само лояльним до президента. На жаль, це традиція, коли ЦВК, як незалежний орган, завжди орієнтується на нову владу.

Ротацію ЦВК не слід пов’язувати з питанням дострокових місцевих виборів. Це вирішує парламент. Роль комісії – просто виконувати.

Загалом зміна комісії відбулася у форматі параду рішень. Влада робить те, що подобається народу. Коли завжди не подобаються чиновники і схвалюється теза “Прийдуть нові управлінці на всіх рівнях”.

Повністю контрольована комісія потрібна владі в разі організації виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей. Говорять про весну або осінь наступного року. Тоді ухвалюватимуть рішення у прискореному режимі”, – каже Олексій Кошель.

4 жовтня Верховна Рада призначила новий склад Центральної виборчої комісії. Із 17 членів комісії 12 – представники президентської партії “Слуга народу”.