Формули Штайнмаєра ніколи не існувало. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виклав свою ідею в листі після безрезультатних переговорів на рівні міністрів нормандської четвірки, оскільки всім було зрозуміло, що наше бачення Мінська і путінське бачення діаметрально відрізняється.

Потім з’явився лист Штайнмайера і міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса, де вони виклали логіку пропозиції з виборів на Донбасі. І це було “думка для подальших розмов”. Про це заявив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі телеканалу ICTV.

“Формула Штайнмайера – це не зрада і не перемога, це – маразм. Не можна узгодити окремо ось є віз, а є кінь, а щось між ними не погоджуючи – це просто маразм. Це просто виконання логіки російської. І давайте закріпимо, що буде якась російська логіка особливого статусу “, – заявив Клімкін.

За його словами Україна повинна чітко окреслити свою позицію і вимоги.

“Ось зараз Путін піднімає ставки. Ми повинні вийти і сказати, якщо ви хочете вибори, якщо ви хочете вибори в якусь перспективу – ось наші вимоги: 1,2,3. Або нам наші друзі допоможуть виконати ці вимоги … Або ми будемо як страуси дивитися і говорити, немає, у нас ніяких вимог, ми виконуємо вимоги Путіна “, – вважає екс-глава МЗС.

1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна погоджує “формулу Штайнмаєра” щодо виборів на окупованому Донбасі. За так званою “формулою Штайнмаєра” окуповані території мають отримати тимчасовий “особливий статус” у день проведення місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори, Верховна Рада ніби-то має закріпити цей “статус” на постійній основі.