Цей парламент буде дуже слабкий, бо він буде абсолютно підпорядковуватися президенту. Опозиція буде надзвичайно слабка нечисельна. Для партії Зеленського насамперед потрібно буде навести лад у власній фракції, бо туди зайшло багато випадкових людей. Всередині будь-якої партії, яка не має сильної опозиції, завжди починаються внутрішні відцентрові тенденції.

Так вважає політолог Сергій Таран. Про це він розповів в інтерв’ю журналу “Країна”.

“Точно прогнозувалося, що до Верховної Ради потраплять популісти і ті люди, які вміють розважати. Для українців політика це культурне, а не інституційне явище. У німців є пивний фестиваль, у бразильців карнавал, а в українців – Майдан. Майдан розглядається частково як карнавал, а частково як пивний фестиваль. Саме тому у нас розмови в під’їздах крутяться навколо політики.Обізнаність людей в політиці висока. Інша річ, що якість цієї політики залишається низькою. У нас на політиків завжди дивилися як на зірок серіалу. У нас емоції від шоу, які влаштовують політики, переважають над аналізом їхній дій. В результаті до влади прийшли люди, які вміють робити це шоу професійно. Тому для мене абсолютно не є дивним, що відбувся саме такий розклад політичних сил. Хоча усвідомлювати це неприємно. Хочеться, що українська політика була професійна і нудна. Щоб у ній було менше шоу”, – сказав він.

“Україна, напевно, єдина країна у світі, де кожен телеканал у прайм-тайм мав політичне шоу. Я не можу собі уявити такого в Німеччині чи в Америці. Там прайм-тайм віддають чомусь іншому, а в нас політиці. І це люди дивилися, що найцікавіше. Бо сприймають її як розвагу.

У нас нація звикла дивитися на політиків як на розвагу і дуже мало цінує тих, хто очолює її у важкі моменти

Плюс, люди завжди втомлюються від важких змін і реформ, особливо якщо вони приправлені війною. Згадайте, Шарль де Голль прийшов до влади в умовах політичного бардаку у Франції, поміняв конституцію, зробив з держави президентську республіку, провів реформи. Зробив з Франції впливового учасника світових процесів. Як він пішов у у відставку: у 1968 році студенти Сорбонни почали проти нього бунтувати. Молоде покоління, яке не знало, що таке війна і випробування. В результаті де Голль через рік помер після своєї дострокової відставки. Про нього ніхто не згадував років 20. Зараз ним Франція пишається.Та сама історія з Черчиллем. Він зробив з Великобританії світового геополітичного гравця, а потім програв перші ж демократичні вибори, причому з рекордом. Польща. Коли Лєшек Бальцерович проводив свою шокову терапію, його всі ненавиділи. Зараз поляки ним дуже пишаються”, – додав Сергій Таран.

Інтерв’ю з Сергієм Тараном читайте в журналі “Країна”.

“Слуга народу” з 254 депутатами в парламенті спочатку зосередиться на питаннях економіки, пізніше на “глибоких” речах, таких як пошук національної ідеї.

Про це розповів розповів керівник виборчого штабу, майбутній нардеп Олександр Корнієнко.

“Ми вважаємо, що до соціальних питань краще менше лізти, бо вони більше роз’єднують людей. Варто більше зосередитися на економічних питаннях, які об’єднують”.