Генеральна прокуратура викликала на допит екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву, екс-заступника АП Олексія Філатова та екс-міністра екології Миколу Злочевського.

Повістки оприлюднені на сайті ГПУ.

Усіх допитуватимуть як підозрюваних в одному й тому ж провадженні № 12013220540000400 від 2013 року. Суть провадження у повістках не уточнюється.

Провадження щодо Гонтаревої відкрите за статтями 256 ККУ “Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності”, 191 ККУ “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”. Щодо Злочевського за статтею 209 ККУ “Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”. Щодо Філатова за статтями 256 ККУ “Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності” та 209 ККУ “Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”.

Повістки підписані старшим групи прокурорів Костянтином Куликом.

Наприкінці березня прокурор Костянтин Кулик з порушенням процесуального законодавства повідомив підозри усім трьом згаданим чиновникам та екс-главі АП Борису Ложкіну. Як зазначає LB.ua, вони проходять у справі щодо крадіжки газу структурами українського бізнесмена Сергія Курченка.

На думку слідства, Курченко є керівником злочинної організації, яка продовж 2010-2014 вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій із зрідженим газом. Він можливо купував на аукціонах державний зріджений газ на загальну суму 2,2 млрд грн за цінами, нижчими за ринкові. Газ нібито був розрахований для потреб населення. Надалі його реалізовували за ринковою ціною.