Наступні позачергові вибори до Верховної Ради можна провести одночасно з місцевими в 2020 році, після реформування парламенту.

Про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”

“Якщо ми зараз сформуємо Верховну Раду з 423 депутатів за старою системою, це означає, що ми 5 років маємо жити в такій ситуації? Це неправильно. Тому, щойно ми його (парламент) сформуємо, треба провести реформу, зняти недоторканність, треба, щоб президент підписав відкриті списки, зменшити кількість депутатів, закріпити децентралізацію в Конституції, і через якийсь час йти на вибори”, – пояснив прем’єр.

Гройсман сказав, що такі позачергові вибори необхідно проводити не влітку, а “навесні 2020 року або восени 2020 року, об’єднавши це з місцевими виборами, щоб було дешевше”.

Також прем’єр заявив, що 250 депутатів парламенту – це оптимальна кількість для того, щоб було і представництво всієї України, й ефективність ухвалення необхідних рішень.

“Ба більше, впровадження відкритих списків підвищить якість обрання”, – додав він.

21 травня президент Володимир Зеленський опублікував указ про розпуск парламенту. Позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня.

Народних депутатів обиратимуть за змішаною системою 225 за списками, іншу половину у мажоритарних округах, за винятком округів в окупованих Росією районах Донецької та Луганської областей і Криму.