Робота над отриманням американських танків і літаків ведеться, а навчання українських військових експлуатації зенітно-ракетних комплексів Patriot будуть максимально швидкими.

Як передає УНІАН, про це журналістам сказала посол України в США Оксана Маркарова, яка приїхала до Києва для участі в щорічній конференції послів України.

Зокрема, її запитали, коли будуть зрушення щодо передачі Україні американських танків Abrams і літаків. Швидше за все, йдеться про винищувачі F-15 і F-16, які просила Україна.

“Я не буду коментувати конкретні назви, тому що питання не в назвах. Ми працюємо з усіма нашими партнерами, і тут я думаю, що краще запитати у Міністерства оборони в тому числі, але така здатність як танки, літаки, будь-яка броньована техніка, – це одна з пріоритетних позицій, над якими ми працюємо”, – заявила Маркарова.

Окремо посол сказала, що зенітно-ракетний комплекс Patriot, який США передадуть Україні, є “суперпроривною зброєю”.

“Це один з кращих видів зброї саме в категорії протиповітряних засобів”, – сказала Маркарова.

Вона зазначила, що після 24 лютого йде постійна робота, і Україна отримує все більшу кількість видів різних озброєнь.

За її словами, отримання ЗРК Patriot – це ще одна перемога України, але Україні потрібно ще більше, і дипломати не зупиняються у своїй роботі.

Також посол розповіла, що навчання українських військових з експлуатації ЗРК Patriot почнуться набагато швидше і їх терміни максимально скорочені. Зокрема, навчання “будуть проведені максимально ефективним способом, щоб було швидко”.