Київ Цифровий 12 червня оновив додаток після якого з’явилась можливість купити цифрову транспортну карту за 40 гривень і не тільки. Але у киян, які розуміються на IT та digital-технологіях це викликало суперечливі враження.

Що пишуть у “Київ Цифровий”?

На сторінках “Київ Цифровий” у App Store та Google Play можна побачити останнє оновлення за 12 червня 2023 року. Ось що там написано:

“Залишаємо пластик у минулому — тепер можна придбати цифрову транспортну карту:

— Використовуйте в наземному транспорті банківську картку в Google Wallet як транспортну.
— Створюйте QR-квитки з поїздок і оплачуйте ними проїзд у метро.
— Придбайте на цифрову карту проїзний або поїздки зі знижками.

Цифрова карта прив’яжеться до банківської картки в Apple Pay/Google Pay та завжди буде у вашому телефоні!”

Інших повідомлень на офіційній-фейсбук сторінці 12 червня (коли відбулось оновлення) і далі про це покращення немає.

Не всі розуміють, за що треба платити 40 гривень

Водночас одного з користувачів застосунку, киянина зокрема, обурило те, що за цифрову картку треба платити 40 гривень. Він написав про це на Фейсбук наступне:

— “Київ Цифровий вигадали спосіб, як на відяхах майнить для киян 12 цифр крипто-гаманця транспортної картки. На жаль, 40 гривень, бо майнінг однієї картки – це десь 15 кВт∙год електроенергії. Сарказм закінчую, бо це чергове дно. В мене питання: якого біса цифрова транспортна картка взагалі щось коштує? Чому за 16 цифр банківської картки в Gpay, банк не бере з мене кошти, а якесь КП, що існує на кошти киян, вирішило додатково рубанути капусту на цифрових картках”.

Далі, ним виявлено, що з міського бюджету вже заплачено 20 млн гривень за цю послугу – тендер на prozorro.

Як це працює в інших містах Європи?

Далі, для порівняння користувач вирішив протестувати, як це відбувається, наприклад у Празі (Чехія). Застосунок має назву PID Lítačka.

— “Одразу ж в ньому отримав можливість купівлі квитка на 30, 90 хвилин, а також на 24 та 72 години. Під час купівлі є можливість вибор часу активаці: вручну пізніше, одразу після купівлі або вибрати зручний для себе час та дату. Тобто, на відміну від Києва, активація реалізована повністю в цифровому застосунку. Не потрібно нічого прикладати до турнікетів, протискуватись в транспорті до валідаторів. Далі, витратив ще 2 хвилини, пройшов легку реєстрацію і отримав можливість купівлі місячного, квартального, 10-місячного та річного проїзного квитка за значно вигіднишими цінами. Якщо на 72 години квиток коштує 330 крон, то місячний проїзний – 550 крон. І це звичайний, без пільг. При купівлі місячних, квартальних, річних проїзних квитків, теж є можливість вибору зручної для себе дати початку дії проїзного. Знову ж таки – не потрібне поклоніння турнікетам, валідатору. Все повністю реалізовано в цифровому застосунку”.

Популярні новини зараз

У Києві затримали столичного блогера, якого пов'язують з Тищенком, зв'язках з рф та образі військових

Вчора вночі на Північному мосту Києва в ДТП загинула людина

Білоцерківські байкери реставрують неробочі байки і роблять з них "Бандероцикл" для фронту

“Пробіг під каштанами” у Києві: бігли і немовлята, і старенькі

Показати ще

Далі, користувач задається питанням, а що реалізовано натомість у цифровому додатку української столиці?

— “Нічого, бо qr- коди обов’язково треба активувати на турнікетах або валідаторах. А щоб придбати проїзний – мені пропонують спочатку купити або пластикову або цифрову транспортну картку за 40 грн, а вже потім приступити до купівлі проїзного, який так само потрібно прикладати до турнікетів або валідаторів. В Києві, без цього зайвого хламу – ніяк. Якого біса витрачають кошти киян на розробку і впровадження якоїсь недолугої х****?”

Реакція “Київ Цифровий” на вказані користувачем-киянином проблеми

Це привернуло увагу “Київ Цифровий”, тому вони вирішили надати відповідь під постом користувача.

— “Доброго дня! Вартість цифрового продукту визначають декілька факторів. Головні з них: підтримка програмного забезпечення; збереження та захист даних; резервний та обмінний фонди для карт. Докладемо максимум зусиль, щоб виправити враження надалі та заслужити на довіру!”

Це викликало бурну реакцію користувачів під коментарем нижче.

Раніше повідомлялось про те, що скандальними закупівлями для столичних укриттів зайнялася прокуратура.