У останній робочий день парламент ратифікував угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем. Напередодні лідер Радикальної партії Олег Ляшко в Єрусалимі зустрівся з главою ізраїльського уряду Беньяміном Нетаньягу. Пообіцяв пришвидшити ратифікацію цієї угоди.

 Це дасть можливість залучити майже 2 мільярди доларів у нашу економіку і створити десятки тисяч робочих місць. У міжнародній політиці Україні треба боротися за кожну можливість заробити, а не побиратися за кредитами, каже Ляшко.

За півроку у в’їзді до країни відмовили 2,5 тис. наших громадян. Народний депутат обговорив із прем’єром Ізраїлю і цю проблему. А за результатами розмови наступного дня представники урядів обох країн у Києві підписали декларацію про спрощення процедури перетину кордону українцями.

Ляшко пообіцяв Нетаньягу сприяти залученню ізраїльських компаній до видобутку українського газу, аби подолати монополії на ринку та знизити тарифи для українців.

 Ізраїль має величезний досвід нових технологій. Залучення американських, ізраїльських, інших компаній створить конкуренцію і знизить монополію на газовидобування. А відтак збільшить видобуток власного газу. Українці зможуть менше платити за комуналку, додає Олег Ляшко.

Лідеру Радикальної партії цікавий досвід Ізраїлю в аграрній сфері. У країні заборонений продаж землі, натомість держава надає масштабну підтримку сільгоспвиробникам. Ляшко вважає, так має бути і в Україні.

 Землю в Ізраїлі не продають, але їхнє сільськогосподарське виробництво найуспішніше. Тому що селяни можуть брати в лізинг техніку, дешеві кредити й мають повну державну підтримку. А що пропонують українським селянам? Забрати землю, щоб вони ходили батраками. Тому ми категорично проти продажу землі чужинцям. А за те, щоб застосовувати досвід Ізраїлю в підтримці сільгоспвиробників, відновленні агропереробки і тваринництва в селі, говорить парламентар.

Ізраїльський прем’єр подякував Олегу Ляшку за дружбу.