В Постійній палаті Третейського суду в Гаазі завершилися слухання за позовом України про порушення Росією права прибережної держави в рамках Конвенції ООН з морського права.

“З цього моменту Арбітражний суд починає обговорення справи. Терміни прийняття арбітражного рішення не встановлені”, – повідомив представник суду Хуан Ігнасіо Массун, передає Дзеркало тижня.

Массун пояснив, що за підсумками розгляду питання буде прийнято рішення, яке може передбачати відшкодування збитків згідно з додатком 7 Конвенції ООН з морського права.

Стаття 10 доповнення 7 Конвенції встановлює, що “рішення арбітражу обмежується предметом спору і в ньому викладаються мотиви, на яких воно грунтується”.

Стаття 11 передбачає, що “рішення остаточне і оскарженню не підлягає, якщо сторони в суперечці заздалегідь не домовилися про процедуру оскарження”.

11 червня заступник голови МЗС України Олена Зеркаль представила позицію України у справі проти Росії про порушення Конвенції ООН з морського права в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці.

Зеркаль нагадала, що РФ протиправно побудувала міст через Керченську протоку, який обмежує кораблі всіх країн, що прямують до Маріуполя або Бердянську.