Усім 24 військовополоненим українським морякам слідство в Росії висунуло обвинувачення у незаконному перетині російського кордону. Тим часом закінчилися слідчі дії щодо них.

Росіяни захопили 24 українських моряків у Чорному морі 25 листопада торік. Звинуватили в нібито порушенні кордону з окупованим Кримом і відвезли в московську тюрму “Лефортово”. Планують засудити до шести років ув’язнення.

 Наступна стадія ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, говорить координатор адвокатів військовополонених 39-річний Микола Полозов. Наступного тижня слідство звернеться до Лефортовського районного суду Москви з клопотанням про продовження строку тримання під вартою моряків. Дата засідання 17 липня.

Президент Росії Володимир Путін випустить військовополонених моряків наприкінці року. Натомість вимагатиме послаблення антиросійських санкцій.

 Для Путіна важливо вирішити це питання в контексті саміту “Великої сімки” чи нормандських переговорів по Донбасу, каже 51-річний Павло Клімкін, міністр закордонних справ. Він спробує це використати саме в цьому контексті, щоб послабити санкції.

Російський лідер використовує українських моряків, як розмінну монету.

 Путіну абсолютно паралельно, що в Україні сидять громадяни його країни. Він цікавиться отриманням кращого положення для підняття ставок, говорить Клімкін. Його кінцева мета санкції і визнання Росії як країни, яка потрапляє в “нормальність”. А друге це свобода дій і можливість діяти в Україні на розкол і федералізацію.