Він був один з організаторів і лідерів Народного руху України, активний діяч на громадській і політичній арені кінця 80-початку 90-х років, на рахунку якого знакові для держави рішення.

Про смерть Миколи Бідзілі повідомили родичі та друзі, залишивши дописи на його сторінці у Facebook, пише «Вечірній Київ».

«З великим сумом пишу це повідомлення, сьогодні не стала мого доброго і порядного друга Миколи Бідзілі Вічна пам’ять!!!», — написав Ivan Magey.

Микола Іванович Бідзіля народився 9 грудня 1930 року у селі Сасове Виноградівського району, Закарпатської області в багатодітній селянській родині. У 1954 році закінчив Ужгородський державний університет з відзнакою, продовжив навчання в аспірантурі Інституту фізіології рослин і генетики НАН України в м. Києві, після її закінчення працював молодшим, старшим науковим співробітником, завідувачем лабораторії в цьому ж Інституті до 1990 року.

З 1990 року — депутат (І-II скликань) Голосіївської (тоді — московської) районної ради міста Києва, голова Ради та виконкому, Представник Президента у Голосіївському (московському) районі міста Києва, голова Голосіївської (московської) районної у місті Києві державної адміністрації (1990-1995).

13 липня 1991 року він першим серед керівників районів столиці першим підняв жовто-блакитний стяг. Цю унікальну подію Микола Бідзіля згадував у своєму інтерв’ю «Вечірньому Києву» до Дня державного прапора у 2021 році.

Багато років Микола Іванович присвятив педагогічні та науковій діяльності. Викладав курс радіобіології й біофізики в Національному аграрному університеті в міста Києві. Він був автором понад 150 праць у галузі біофізики, радіобіології та космічної біології.

Ще з кінця 1950-х рр. разом із колегами-закарпатцями стихійно гуртував навколо себе земляків — студентів, аспірантів, учених, лікарів, митців, футболістів — щоб допомагали й підтримували одне одного, пам’ятали своєрідні й унікальні традиції, серед яких зросли на Закарпатті. Згодом це зібрання переросло у створення осередку закарпатського земляцтва в столиці, що офіційно зареєстровано як товариство «Закарпатців в місті Києві».

В останні роки життя, попри поважний вік Микола Іванович продовжував брати активну участь у суспільному житті держави. Страшним ударом для діяча стала втрата близьких: у 2021 році він втратив дружину Марію, а у березні цього року від раптової недуги помер його єдиний син Іван.

Останню трагедію він не зміг пережити, залишивши цей світ через півтора місяця після втрати сина.

Микола Бідзіля пішов в життя 13 травня 2023 року у віці 93 років. Попрощатися з ним до Церкви Святого Миколая на Аскольдовій прийшли його рідні, колеги та знайомі.

Поховають відомого політика та науковця на Байковому цвинтарі.