США передадуть Україні обладнання для перетворення некерованих авіаційних боєприпасів у високоточні бомби в наступному пакеті військової допомоги.

Про це повідомляє CNN з посиланням на кількох американських чиновників, пише НВ.

За даними джерел, комплекси будуть включені до пакету військової допомоги США вже цього тижня.

Раніше про плани Вашингтона надіслати ЗСУ комплекси для створення “розумних бомб” JDAM повідомляло видання Washington Post.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) – комплект обладнання на основі технології GPS, що перетворює прості бомби вільного падіння на всепогодні кориговані («розумні») боєприпаси. Американські військові використовували цю технологію, щоб завдавати ударів із високим рівнем точності.

ЗСУ вперше показали бойове застосування Міг-29 з американськими ракетами HARM — відео
Джерела CNN не повідомили, скільки таких комплектів або який конкретний тип JDAM буде надано Україні.

Комплекти, за даними американського ресурсу, дають некерованим бомбам радіус дії приблизно 25 км, а це означає, що вони не дозволять ЗСУ завдавати ударів вглиб території РФ.

«Розумні бомби» можуть допомогти ЗСУ атакувати нерухомі російські військові цілі. Зазначається, що зазвичай їх скидають із повітряних бомбардувальників чи винищувачів.

Українським повітряним силам необхідно буде знайти спосіб націлювання та запуску JDAM зі своїх літаків радянської доби, як це було зроблено раніше із протирадіолокаційними ракетами HARM американського виробництва, повідомляє видання.