Найбільше Facebook-ботів на персональній сторінці серед українських політиків має президент Володимир Зеленський.

Такі результати дослідження проекту VoxUkraine, проведеного з 1 травня по 8 липня.

Аналітики знайшли в Зеленського 27 926 акаунтів ботів. На другому місці за кількістю ботів попередній президент Петро Порошенко 20 065 ботів, на третьому Святослав Вакарчук 823 боти, на четвертому Юлія Тимошенко (821 бот). Про прем’єра Гройсмана пишуть 717 ботів.

У співлідера “Опозиційної платформи За життя” Вадима Рабіновича найбільше ботів у коментарях 45%, трохи менше у нардепа Євгена Мураєва 39% та лідера націоналістів Руслана Кошулинського 36%. Найменше ботів у коментарях Ірини Геращенко 0,02%, нардепа Семена Семенченка 0,12% та Віталія Кличка 0,13%.

VoxUkraine зазначає, що боти можуть належати не лише політику, про якого вони пишуть, а і його конкуренту. Приналежність ботів у межах дослідження не визначали.

Тимошенко стала єдиною політикинею, у якої кількість позитивних коментарів переважала над негативними. Для порівняння, Тимошенко має 46% позитивних коментарів від ботів, тоді як Зеленських 24%. Найбільше негативних коментарів від ботів має Гройсман, дещо менше у Вакарчука.

Окремо також виділили блогів-актуалізаторів, які не хвалять і не критикують, а мають на мені підвищи згадуваність політика. Таких найбільше у Зеленського та Порошенка.

На початку травня соціальна мережа Facebook анонсувала зміну дизайну та зміщення акценту з новинної стрічки на сторіз, групи та події.