Терапевтична практика включає контакт із кіньми для стабілізації психологічного стану військовослужбовців, які перебувають на ротації.

Як повідомляє Суспільне, пілотний проєкт іпотерапії для військових стартував влітку торік. І сеанси мали великий успіх серед солдатів. Тому реабілітаційний центр уклав меморандум про співпрацю з Управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних сил України для того, аби програма працювала постійно. Загалом, каже засновниця проєкту, сеанси іпотерапії пройшли понад 400 військових.

"Програма була розроблена з урахуванням чоловічої психології, що дозволяє стабілізувати стан психіки саме військових, які перебувають на ротації, які прийшли з поля бою, у яких порушений сон, які знаходяться у стресовому стані. Ми надаємо можливість їм переключити свою увагу, заземлитися і відчути себе тут і зараз. І коли це стається за допомогою коней і за допомогою тварин, психіка відпочиває, вони дійсно переключаються. З'являється сон, стабілізується настрій, з'являється радість, вони кажуть, що занурилися в дитинство"

Сеанси для військових на території столичного Іподрому відбуваються два рази на тиждень. Заступник командира з морального психологічного забезпечення Богдан Мовчан з позивним "Мольфар" розповідає, що своїх бійців регулярно приводить на сеанси іпотерапії. Та й сам їздить на конях і доглядає за ними. Каже, контакт з тваринами допомагає поліпшити емоційно-психологічний стан.

"По факту після сеансів вони трохи веселіші. Вони дійсно задоволені цим процесом. Особисто мені дуже сподобалось, це мені нагадало мої дитячі роки, коли я мав змогу їздити верхи на коні. Після першого сеансу мені було дуже-дуже приємно та цікаво"

У центрі планують розробити програму для реабілітації поранених військових, але потрібне додаткове фінансування на розміщення, збільшення обладнання, залучення фахівців тощо.

Раніше ми писали про те, що Київський іподром запрошує киян на гостей міста на змагання коней.