Собаки, давні помічники людини, а через війну чотирилапі ще й мають новий статус – “реабілітологи”. Посттравматичний стресовий розлад, депресія, суїцидальні настрої – це те, із чим працюють чотирилапі реабілітологи та фахівці Київського міського Центру реабілітації “Аскольд” в одному зі столичних медзакладів. Про це розповідає HUBZ.

За її словами, каністерапія є важливою складовою у процесі комплексної реабілітації бійців. Песики одразу “задають тон” зустрічі. Після спілкування з чотирилапими військовослужбовці легше ідуть на контакт і більше відкриваються психологам.

Зі слів військових, під час занять вони відчувають радість, спокій, моральне полегшення. У них зникає тривога, апатія та спустошення. Чому саме собаки такі популярні? Фахівці, пояснюють, температура собаки вища, ніж у людини, тому нам так приємний тактильний контакт із чотирилапими друзями; собаки не вміють брехати і вдавати, тому їм простіше довіряти, ніж людям; собакам все одно, скільки ви заробляєте, чи ви хворі і так далі, вони люблять безумовно.

Усі заняття проводять професійні кінологи зі спеціально відібраними та навченими собаками.

Довідка: каністерапія – метод лікування та реабілітації людей з використанням спеціально підготовлених собак, що практикується у світі десь з другої половини 20 століття. Досить новий вид зоотерапії для України, що поширюється поки точково і часто – завдяки ентузіастам, які цей метод упроваджують.

Каністерапія дає можливість людям з особливими потребами отримати психофізіологічну допомогу. Адже взаємодія з тваринами нормалізує роботу нервової системи, знижує рівень фізичного та психологічного стресу та артеріальний тиск, допомагає подолати конфліктність, відчуття неповноцінності, ворожість, тривожність, сприяє гармонізації міжособистісних відносин.

Раніше Хрещатик писав про те, що у Києво-Печерській лаврі запустили програму духовного відновлення для військових.