Про це на своїй сторінці у Facebook розповів користувач Микола Семенчук.

Китаїв – історична місцевість столиці з унікальним ландшафтом. Це памʼятка археології національного значення, яка складається з городища, поселення та курганного могильника (IХ-ХIII ст.).

Також Китаїв вважається південним форпостом стародавнього Києва, що контролював водний шлях Дніпром і суходільні підступи до міста в часи Київської Русі (згадується в літописах як місто Пересічень).

Наразі частину цієї пам’ятки (понад 17 га) передано для будівництва житлового комплексу; презентовано проєкт забудови території.

ДО КИТАЄВА ПІДБИРАЄТЬСЯ ЗВАЛИЩЕ СМІТТЯ...

У зверненні до київського міського голови та міністра культури експерти УТОПІК теж нагадали про унікальність пам’ятки. З 2009 року вона набула статусу пам’ятки археології національного значення, повна назва — «Китаївське городище і курганний могильник (ІХ— ХІІІ ст.)». Як додає Марія Бур’янова, до комплекс належить курганний могильник, на території урочища збережено великий масив зелених насаджень та цілющі джерела. Проте навряд чи про це багатство забудовник розповідатиме мешканцям майбутніх квартир.

ДОВІДКА «Дня»

• Китаєве відоме археологічними пам’ятками — городищем (залишками давньоруської фортеці, яку ототожнюють з літописним «городом» Пересічень), курганами, печерами.

• Із XIV століття в Китаєві фігурує печерний монастир, заснований ченцями-пустельниками, а в XVII столітті підпорядкований Києво-Печерській лаврі, і з того часу монастир відомий як Китаївська пустинь, відома перебуванням тут 1776 року знаменитого православного святого Серафима Саровського. Біля неї влаштовано низку ставків, названих Китаївськими.

Популярні новини зараз

У Києві та низці областей завтра теж будуть стабілізаційні відключення світла

На фронті під час виконання бойового завдання загинув військовий із Києва - Ярослав Соха

В Києві та області скасували екстренні відключення світла - ДТЕК

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Показати ще

• Засвідчена документами історія Китаївської пустині розпочинається з 1716 року, і якраз відтоді Китаїв зажив слави київського Афону (тобто тихого, затишного місця), ставши місцем паломництва. Найвідомішими з китаївських старців (подвижників-ченців) були Досифей і Феофіл.

• Ще з кінця XVIII століття Китаєве стає популярним місцем відпочинку. Серед найвідоміших китаївських дачників слід відзначити Григорія Сковороду, Миколу Лисенка, Михайла Грушевського. Звідси розпочався творчий шлях славетного тенора Івана Козловського.

Читайте також: Кияни вимагають від Київради врятувати стадіон "Арсенал" від чергової забудови - петиція