9 березня 2024 року виповнюється 210 років від дня народження українського письменника, художника, громадського діяча Тараса Шевченка. В Україні ювілей Кобзаря відзначають поетичними читаннями, художніми виставками, вікторинами та екскурсіями.

Про це з місця події повідомляє Суспільне.

У Бородянці марафон декламування творів поета влаштували біля простріленого російськими військами памʼятника Шевченку. Понад чотири години поспіль його вірші читали місцеві творчі колективи, школярі та представники громад. Серед учасників — співачка Марія Данілова. Дівчина розповіла, що декламувала фрагмент одного зі своїх улюблених віршів Тараса Шевченка "І мертвим, і живим, і ненародженим...".

"Тарас Григорович Шевченко — це легенда України, дуже визначна постать. Я вважаю, що це пророк. Його слова, вірші, думки були, є і будуть актуальними, тому що стільки правди щодо України, українського народу немає ніде"

До поетичного марафону долучилися і військовослужбовці. Зокрема, актор, а нині оборонець України Дмитро Лінартович.

"Без перебільшення — це наш духовний наставник, попри заборону української мови, він все одно творив і діяв. Тарас Григорович, у нього один є нюанс про який практично ніхто не говорить, коли він був молодий, він завуальовував своє бунтарство і вільнодумство у природні стихії. Як от : "Реве та стогне Дніпр широкий"

Заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Жанна Осипенко розповіла, що до ювілею Кобзаря вирішили не лише організувати поетичний марафон, а й встановити національний рекорд з найтривалішого публічного декламування віршів Шевченка.

"Ми хотіли, щоб саме в цьому місті, в Бородянці, де у нас незломний, але прострелений Тарас Григорович (прострілений російськими військами памʼятник Шевченку — ред) , ми заявили усьому світу, що ми боремося, ми поборемо і ми вільні"

Більше сотні людей виявили бажання взяти участь у флешмобі, розповіла Жанна Осипенко. За її словами, після читання відбудеться фіксація рекорду за участю експертної комісії проєкту "Книга рекордів України" щодо найтривалішого публічного декламування віршів Тараса Шевченка.



Популярні новини зараз

Суд повернув державі землі на Київщині вартістю 8 млрд гривень

"Не мовчи - полон вбиває". У столиці відбулась акція, що присвячена українським військовослужбовцям, що перебувають у полоні рф

Пшонка-стайл. На Київщині привели до ладу особняк екс-генпрокурора-втікача і тепер продають його

Частина Поштової площі у Києві стала пам’яткою національного значення

Показати ще