У березні 2024 року мер Києва Віталій Кличко подав колишнього головнокомандувача ЗСУ, а зараз посла України у Великобританії Валерія Залужного на нагородження званням «Почесний громадянин Києва». Підставою зазначено визначні заслуги Залужного при захисті міста під час оборони від збройної агресії окупантів та на знак поваги з боку територіальної громади Києва. Вже цього тижня депутати Київради можуть проголосувати за це рішення.

Про це пише Комерсант Український з посилання на власні джерела у КМДА.

Не муралом єдиним з портретом Валерія Федоровича. Мер (Віталій Кличко) вирішив, що Залужний і його стратегії щодо оборони столиці гідні того, щоб у генерала зʼявилося звання Почесного громадянина міста Києва. Думаю, що про цю новину кияни довідаються вже до кінця нинішнього тижня.

Наразі невідомо, хто першим звернувся до Віталія Кличка з відповідним клопотанням, адже процедура присвоєння звання Почесного громадянина міста Києва передбачає звернення – клопотання про його присвоєння, розгляд такої пропозиції відповідною комісією Київради і лише потім винесення даного питання до сесійної зали на розгляд міським депутатам.

Звання “Почесний громадянин міста Києва” є відзнакою територіальної громади міста Києва та присвоюється громадянам України та іноземцям, які зробили значний особистий внесок у соціально-економічний, культурний розвиток міста Києва, у справу збагачення національної культурної та духовної спадщини міста; за видатні досягнення у розвитку науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров’я, спорту, бізнесу та інших сфер діяльності, у зміцненні міжнародного авторитету столиці України – міста Києва – та користуються загальною повагою та авторитетом у територіальної громади міста Києва.

Звання “Почесний громадянин міста Києва” присвоюється особі рішенням Київської міської ради один раз і є довічним. Подання на кандидата до Київради передає трудовий колектив підприємства, громадської організації або партія. Затверджують депутати Київради. Як правило, вручення нагородних атрибутів звання Почесного громадянина відбувається в урочистій обстановці на День Києва.

Вручення провадиться Київським міським головою або за його дорученням заступником міського голови – секретарем Київської міської ради, першим заступником голови Київської міської державної адміністрації, заступниками голови Київської міської державної адміністрації. До самого звання додається нагрудний знак, його мініатюра та посвідчення. Також новоспечений Почесний громадянин отримує диплом та іменний годинник від мера.

Особи, яким присвоєно звання “Почесний громадянин міста Києва”, мають право першочергового прийому Київським міським головою. При досягненні пенсійного віку кожен з Почесних громадян має право отримувати допомогу від міста у розмірі п’яти прожиткових мінімумів, на сьогодні це 11,8 тис. грн. Також для них передбачено безоплатне лікування у міських лікарнях, а в разі смерті – й безоплатне поховання на міському цвинтарі.

Борис Джонсон із посвідченням Почесного громадянина Києва

У списку Почесних громадян міста Києва, розміщеному на сайті КМДА, присутні 92 прізвища видатних діячів минулого та сьогодення. Зокрема, у списку є й сам мер Віталій Кличко, який отримав звання ще 20 років тому, а також колишній британський прем’єр Борис Джонсон, футболіст Андрій Шевченко, співак Святослав Вакарчук та нинішній головком ЗСУ Олександр Сирський, який, до слова, став Почесним громадянином раніше Залужного, ще у 2022 році.