Весь останній рік 241-а бригада територіальної оборони прочісувала небо в пошуках російських "Шахедів". Основне завдання — збивати ворожі БПЛА до того, як вони доберуться до Києва. Про це повідомляє The Guardian.

Анатолій Шишак і його колеги перебувають приблизно за 100 км на схід від Києва, уздовж одного з кількох маршрутів польоту дронів.

"Я люблю свою роботу. Ми досить успішні. Ми зупиняємо смерть тут. Наші сім'ї перебувають у Києві, тому ми захищаємо своїх дружин і дітей", — пояснив він.

У розпорядженні мобільного підрозділу також є радянські великокаліберні кулемети. Вони оснащені трасувальними і звичайними патронами.

Капітан Олександр Жигун розповів, що його взвод складається з солдатів віком від 30 до 40 років. Багато з них у цивільному житті працювали тележурналістами і дизайнерами. "Ми використовуємо застарілу зброю, тому що у нас немає нової", — сказав він, дістаючи автомат Калашникова, виготовлений 1989 року.

Євген Долін показав свій кулемет Browning.

"Можливо, це і стара зброя, але вона працює", — сказав він. Гармата була встановлена на кузові пікапа, і не було сенсу витрачати ракету "Патріот" вартістю 4 мільйони доларів на безпілотник за 20 000, пояснив він.

Жигун повідомив, що на сьогодні його команда збила всі дрони, які помічала. Росіяни нещодавно змінили тактику. За його словами, у жовтні минулого року вони почали фарбувати ударні дрони в чорний колір, щоб їх було складніше виявити. Вони також переміщуються зигзагоподібними маршрутами і змінюють траєкторію польоту в повітрі.

241-та бригада також захищає центр Києва. На 12-му поверсі житлового будинку на околиці міста встановлено кулеметний пост. Поруч розташована ТЕЦ.

Остання велика ракетна атака Росії на Київ сталася місяць тому, повідомив Євген Мезенцев. Його кулемет "Максим", виготовлений у 1944 році, збив чотири дрони. Але він не зможе вражати гіперзвукові ракети, які можуть рухатися зі швидкістю 10 Маха. Більшість представників його підрозділу, відомого як "Мрія" — волонтери, які працюють у юридичній сфері. Кілька разів на місяць Мезенцев цілодобово чергує. Решту часу він працює суддею апеляційного суду.

Популярні новини зараз

У столиці ЦНАПи готові приймати військовозобов'язаних для оновлення даних - журналісти та Мінцифра розповідають

Стало відомо, що буде на місці знесеного храму-МАФу поруч з Десятинною церквою

Відома психоаналітик та дружина військовослужбовця 47-ї бригади ЗСУ Федора Кубасова прагне залишити його без помешкання

“Пробіг під каштанами” у Києві: бігли і немовлята, і старенькі

Показати ще

"У нас немає іншого вибору. Ми повинні виграти цю війну. Якщо ми цього не зробимо, наші діти й онуки все одно воюватимуть із росіянами, — сказав він. — Ніхто з нас не хоче жити в путінській Росії. Ми хочемо бути вільними й незалежними. Ми не хочемо бути рабами наших сусідів".

Микола Мисечко, ще один суддя-волонтер, заявив, що переговори з Москвою безглузді.

"Це дурниця. Ви знаєте, що росіяни брешуть, коли відкривають рот", — сказав він.

За словами Мезенцева, Путін може спробувати знову спробувати захопити Київ. Але зараз Україна підготовлена вже краще, ніж два роки тому.

"Коли ми отримаємо F-16, "Петріоти" та інше сучасне озброєння, ситуація може змінитися. Нам потрібно їх більше. На цю мить у нас немає можливості просуватися вперед", — зазначив він.