Народний депутат, голова парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко розповів, що завдяки ратифікації угоди з ЄБРР Україна отримає кошти на придбання нового обладнання для Чорнобильської зони відчуження. Про це повідомила пресслужба Апарату Верховної Ради України.

За словами Олега Бондаренка, попередній документ діяв до 2021 року. Однак через російську повномасштабну агресію виникла необхідність знову звернутися до ЄБРР щодо продовження цієї угоди. Коли в Чорнобильську зону й безпосередньо на ЧАЕС зайшли російські окупаційні війська, вони викрали звідти дороговартісне обладнання, частина його була знищена.

Відтак була сформована Асоціація вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля.

Нині на її рахунку є близько 12 млн доларів, тож уже після засідання, яке відбудеться 2 липня в Лондоні, Асоціація матиме можливість розпоряджатися коштами, зазначив народний депутат.

«Завдяки ратифікованій угоді ми можемо відзвітувати перед Асоціацією вкладників, що у нас є усі можливості, щоб розпоряджатися коштами. Відповідно, гроші надійдуть на рахунки держави, і вона зможе переспрямувати їх закупку обладнання для Чорнобильської зони відчуження, для відновлення роботи на ЧАЕС»

Він наголосив, що ЄБРР готовий продовжувати дію цієї угоди та розширювати її під усі напрямки, необхідні для Чорнобильської зони.

Читайте також: Цьогоріч Київщина отримала понад ₴470 мільйонів для постраждалих від аварії на ЧАЕС