Мова йде про забудову на земельних ділянках, які знаходяться в користування структур Національної академії наук України.

Як стало відомо КВ, факти порушень законодавства при здійсненні житлової забудови на вул. Василя Степанченка, 5 і бульв. Академіка Вернадського, 36-В (Святошинський район Києва) на землях, які знаходяться в користування структур Національної академії наук (НАН) України, наразі активно розслідуються в рамках кримінального провадження №12023100080004539.

Наразі у Нацполіції вже встановили, що компанії, які входять до складу “КСМ-Груп” (ця група компаній прославилася в Києві саме скандалами з будівництвом на землях НАНУ), здійснюють тут житлову забудову попри те, що Генплан Києва це забороняє, цільове відповідних земельних ділянок зовсім не припускає зведення на них житла і забудовники не мають відповідних дозволів від ДІАМ.
Цікавим є і те, що КМДА у 2021 році дозволили проєктувати в даній локації лише реконструкцію нежитлових будівель (зовсім не під висотне житло), але забудовники змогли домогтися в судах рішення про внесення суттєвих змін у відповідні МУО. В столичній прокуратурі з цим раніше категорично не погоджувались і зазначали, що Департамент містобудування та архітектури КМДА “вибудовував” неякісну лінію захисту в цьому судовому процесі.

Як стало відомо КВ, факти порушень законодавства при здійсненні житлової забудови на вул. Василя Степанченка, 5 і бульв. Академіка Вернадського, 36-В (Святошинський район Києва) на землях, які знаходяться в користування структур Національної академії наук (НАН) України, наразі активно розслідуються в рамках кримінального провадження №12023100080004539.

Вказане слідство було відкрито Святошинським управлінням Нацполіції столиці 6 грудня 2023 року. Фігурантам цієї справи попередньо інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 Кримінального кодексу (КК) України – зловживання владою або службовим становищем.

Що з’ясували правоохоронці

В рамках розслідування правоохоронці вже встановили, що за вказаними адресами, в порушення визначеного законом порядку, здійснюється будівництво багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури, хоча відповідні земельні ділянки не мають “потрібного” цільового призначення. Так, ділянка на вул. Василя Степанченка, 5 (кадастровий номер – 8000000000:75:041:0012, площа – 4,94 га) призначена “для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства для експлуатації та обслуговування будівель і споруд”, а ділянка на бульв. Академіка Вернадського, 36-В (кадастровий номер – 8000000000:75:041:0023, площа – 1,97 га) – “для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості для експлуатації та обслуговування виробничих та адміністративних будівель і споруд”.

В судових ухвалах по даному слідству зазначається, що у листуванні між НАН України та Державним автотранспортним підприємством експедиційних та спеціальних автомобілів (підпорядковане академії, далі – АТП НАН. – КВ), яке мало місце в 2016 році, зазначалося, що земельна ділянка на вул. Василя Степанченка, 5 має використовуватись відповідно до цільового призначення. Також в листах було вказано, що умови договору щодо реконструкції розташованих на цій землі будівель, який було укладено між вищезгаданим підприємством і ТОВ “Навіум-2008”, не передбачали відчуження державного майна або земельних ділянок, які знаходяться у користуванні НАН України.

Також слідчі з’ясували, що у серпні 2023 року певна посадова особа неназваної в судових ухвалах структури (зазначається, що вона займає посаду “керуючий справами”, і вочевидь – в структурах НАН України. – КВ) подала до приватного нотаріуса дві заяви, в яких просила зареєструвати право власності на вищезгадані ділянки та вказати, що вони мають цільове призначення “для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торгово – розважальної та ринкової інфраструктури”. Втім, таке клопотання, схоже, не було задоволено – в судових ухвалах зазначається, що станом на березень 2024 року цільове призначення цих земельних ділянок не змінювалося.

У Нацполіції вказують на те, що зазначені в листах до нотаріуса вимоги “категорично суперечать Генеральному плану Києва, оскільки місце будівництва відноситься до категорії промислових, комунально-складських територій”, а тому здійснювати там житлову забудову однозначно заборонено.

Також слідчі встановили, що ТОВ “Навіум-2008” неодноразово реєструвало звернення до Державної інспекції архітектури та містобудування щодо видачі дозволу на виконання будівельних робіт по реконструкції нежитлових будівель та адміністративно-побутового корпусу за вищезгаданими адресами під багатофункціональний та адміністративно-побутовий комплекс, проте в отриманні таких дозволів компанії відмовляли. Причиною цього була саме виявлена невідповідність функціонального призначення земельних ділянок містобудівній документації на місцевому рівні тощо.

При цьому, правоохоронцям стало відомо, що, не дивлячись на те, що укладеними зі структурами НАН України договорами передбачена реконструкція розміщених на вказаних ділянках будівель, по факту за вказаними адресами здійснюється “будівництво багатоквартирного будинку без будь-яких ознак реконструкції, яка полягає у повному або частковому збереженні елементів несучих конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об`єкта в цілому або його частин”. Як наслідок, за інформацією слідства, станом на травень 2024 року розмір шкоди, заподіяної внаслідок проведення будівельних робіт на вул. Василя Степанченка,5, вже складає 2,3 млн гривень.

28 травня 2024 року Святошинський районний суд дозволив правоохоронцям отримати доступ до документів, які зберігаються в структурах НАН України – укладених з ТОВ “Навіум-2008” договорів на реконструкцію будівель за вказаними адресами, заяв вищезгаданого керуючого справами щодо реєстрації права власності на цю землі та зміну її цільового призначення тощо. Надалі, 18 червня, той же суд надав слідчим доступ до різних матеріалів, які зберігаються в Київському окружному адмінсуді (КОАС – суд, який де-факто прийшов на зміну Окружному адмінсуду Києва, ліквідованому у грудні 2022-го. – КВ). Йшлося про оригінал судової справи, в рамках якої ТОВ “Навіум-2008” оскаржувало окремі положення виданих Київською міськдержадміністрацією (КМДА) містобудівних умов та обмежень (МУО) на проєктування реконструкції будівель на зазначених ділянках, журналів судових засідань, їхніх аудіозаписів тощо.

20 червня Святошинський райсуд задовольнив клопотання правоохоронців щодо надання дозволу на вилучення в ДІАМ документів стосовно отримання дозволів на проведення робіт на вул. Василя Степанченка, 5 та бульв. Академіка Вернадського, 36-В або відмов у їхньому отриманні. Тобто, можна сказати, що слідство здійснюється порівняно активно.

Популярні новини зараз

В Оболонському районі запроваджується карантин у зв’язку з виявленням небезпечного шкідника дерев

У Києві прощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим

Під час пожежі на Київщині постраждав будинок відомої блогерки та переможниці шоу “Супермама”

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще