Напередодні візиту місії МАГАТЕ росіяни вдалися до нових провокацій на ЗАЕС. Окупанти обстрілюють як житлові будинки, так і територію атомної станції.

Як повідомили в Енергоатомі, обстріли почалися вранці, 1 вересня, пише “Главред”.

“Сьогодні, 1 вересня 2022 року, о 4:57 в результаті чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок”, – йдеться в повідомленні.

Також була пошкоджена лінія резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. у перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблоку №2 із запуском дизель-генераторів.

Це вже вдруге за останні 10 днів злочинні дії рашистів призвели до відключення блоку та запеклості станції, повідомили в Енергоатомі.

Голова Запорізької ОВВА Олександр Старух повідомив, що Україна продовжує докладати зусиль для забезпечення безпечного доступу міжнародної місії МАГАТЕ до ЗАЕС.

“Росіяни ведуть артобстріл заздалегідь узгодженого маршруту проходження місії МАГАТЕ із Запоріжжя в ЗАЕС. Передова група ООН не може продовжити рух з міркувань безпеки. Україна продовжує докладати зусиль для забезпечення безпечного доступу міжнародної місії МАГАТЕ до ЗАЕС. Вимагаємо від РФ припинити провокації і надати безперешкодний доступ МАГАТЕ до українського ядерного об’єкту”, – повідомив він у Телеграм.