3 жовтня президент призначив 57-річного ­Олексія ­Данілова секретарем Ради національної безпеки та оборони. Він був заступником попереднього керівника Олександра Данилюка. Той написав заяву на звільнення після чотирьох місяців роботи.

Данілов народився в Красному Лучі на Луганщині, із 2016 року місто Хрус­тальний. За першою освітою ветеринар. Закінчив Луганський педагогічний університет за фахом “учитель всесвітньої історії”. Вивчав менеджмент і право. 1994‑го став наймолодшим міським головою Луганська, йому був 31 рік. До цього не займався політикою. Пропрацював три роки. Упродовж 20002005 років був членом політради партії “Вільних демократів”. 2004‑го очолив штаб кандидата в президенти Віктора Ющенка в Луганську. В області Ющенко набрав менш як 7% голосів. Згодом Данілов був головою облдержадміністрації. 2006 року потрапив до парламенту від “Блоку Юлії Тимошенко”.

У Києві має квартиру, терасу, кладову та майстерню, вказав у декларації. На Київщині будинок і земельну ділянку. Колекцію зі 102 картин, 495 порцелянових статуеток і 20 160 книжок із серії “Державні зібрання України”. Дружина Людмила володіє автівкою “Лексус RX350” 2012 року випуску.

 Логіка у призначені Данілова примітивна. У Зеленського немає сильної фігури, погодженої зі всіма, говорить політолог 63-річний Олександр ­Кочетков.

 Щоб не відволікатися від важливих справ, призначили замість Данилюка його заступника. Оновлення влади було передвиборчим гаслом. З нових облич вони зробили список на вибори. І переконалися в непрофесійності й некерованості. При формуванні виконавчої влади почали брати людей із досвідом. Данілов не працював із Порошенком, тому протиріч немає.

Олексій Данілов людина з демократичним успішним минулим у політиці. Він був наймолодшим і достатньо прогресивним мером. Запроваджував новації у своєму депресивному регіоні. Конфліктував з Єфремовим (Олександр Єфремов, колишній голова Луганської ОДА, екс-керівник фракції Партії регіонів. ГПУ), який очолював адміністрацію й вважав себе головним.

Зеленський не розуміє значення РНБО. Не відчуває необхідності в стратегічному плануванні.