На тлі повномасштабного вторгнення Російської Федерації та звірств окупантів на захоплених територіях України Німеччина за останні 9 тижнів війни в Україні не змогла задовольнити запити Києва щодо зброї.

Про це пише німецьке видання Welt, на яке посилається Прямий.

Там стверджують, що військова підтримка України зведена до мінімуму, оскільки вже тривалий час Берлін не допомагає Києву ані легкою зброєю, ані важкою.

У виданні зауважили, що канцлер Олаф Шольц відмовлявся постачати Києву німецькі бойові танки та бронетранспортери, посилаючись на угоди з союзниками щодо НАТО. Але, як видно з документів, які є у редакції, з кінця березня Німеччина також майже не поставила і легке озброєння.

Так, за даними України, останнє постачання зенітних та протитанкових засобів відбулося 25 березня, понад два місяці тому: 2 тисячі ракет Panzerfaust 3 та 1 500 зенітних ракет “Стріла”. Проте потреба в цих боєприпасах зараз все ж таки є. Окрім зенітно-ракетних комплексів “Стінгер” та протитанкових засобів, українська армія потребує також протикорабельних ракет типу “Гарпун”.

Загалом із 30 березня по 26 травня в Україну надійшли лише два постачання зброї від федерального уряду. Обидва містили лише невеликі пристрої.

Згідно зі списком, у середині травня Німеччина надіслала 3 тисячі протитанкових мін та 1 600 спеціалізованих протитанкових мін спрямованої дії.

Натомість у першому доставленні, відправленому в Україну місяцем раніше, були лише запчастини до кулеметів, запальники, детонаційні шнури, радіостанції, ручні гранати, заряди вибухівки та міни.

Україна також подала до Німеччини експортну заявку на продаж 100 танків Marder та 88 танків Leopard 1, але ці заявки перебувають у Раді Федеральної безпеки протягом пʼяти тижнів і руху там немає, як стало відомо Welt із українських урядових кіл.
На запит видання Welt прессекретар Міністерства оборони Німеччини заявила: “Інформація про конкретні постачання зброї має відношення до безпеки та засекречена, тому я прошу вашого розуміння, що я не можу ні надати більш детальної інформації, ні підтвердити деталі“.