Власники танкера Mriya, який арештували за підозрою в постачанні палива Чорноморському флоту Росії в анексованому Криму, причетні до бізнес-структур, пов’язаних з кумом Путіна, майбутнім нардепом від “Опозиційної платформи За життя” Віктором Медведчуком.

Про це йдеться в матеріалі “Центра журналистких расследований”.

Танкер за останні 15 років змінив 6 назв і 4 прапори, зазначають журналісти.

Упродовж 2013-2017 він належав московській компанії “Инвесттрансгрупп” і ходив під назвою “Вилга”. З 2018 власником у Регістрі судноплавства України вказана шотландська компанія Felina Development LP. З того ж 2018 танкер ходить під українським прапором з назвою Mriya (під цією назвою його й арештували).

Утім у заяві про обшук танкера її власником вказана не Felina Development LP, а ТОВ “Тефін”. Оператором танкеру в реєстрах прокуратури є ТОВ “Рівер-Трейд менеджмент”. Як “Тефін”, так “Рівер-Трейд менеджмент” зареєстровані на вулиці Грушевського, 10 у Києві.

“Отже, київське ТОВ “Тефін” називає себе власником танкера MRIYA. Не знаємо, на підставі чого, бо згідно Регістра судноплавства України, власником MRIYA є компанія Felina Development LP, зареєстрована в Единбурзі, Шотландія. Можливо для того, щоб ніхто не виявив, що компанія зареєстрована на Петра Белза засновника ТОВ “Оптімусойл”, який прийшов на заміну компанії АТ “Глуско енерджі” Нісана Моісєєва?” пишуть журналісти.

Саме Моісєєв, стверджують журналісти, є “ексклюзивним” постачальником скрапленого газу з “Роснефти” в Україну. Він же літав бортом Віктора Медведчука рейсом “Москва-Київ”, ідеться у розслідуванні.

За реєстрами, Felina Development LP має ще щонайменше двоє суден, які раніше заходити у порти Криму. У 2014-2015 роках до анексованої Керчі скраплений газ возив DNIPRO LPG, який на момент перевезень належав турецькій компанії.

19 серпня Херсонський апеляційний суд наклав арешт на судно “Мрія”, яке постачало паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ. Тим самим задовольнив апеляцію прокуратури Криму на відмову Херсонського міського суду арештувати судно.