Секретні плани США і НАТО щодо надання допомоги Україні напередодні її очікуваного наступу були опубліковані в соціальних мережах на початку цього тижня, що стало приводом для розслідування Пентагону.

Про це повідомили високопоставлені чиновники адміністрації Байдена в інтерв’ю New York Times, інформують Економічні новини.

Плани були розміщені в соціальних мережах Twitter і Telegram, і Пентагон розслідує, хто міг здійснити витік документів, повідомляє NYT.

Документи не розкривають деталей того, коли, як і де Україна має намір розпочати контрнаступ, і мають п’ятитижневу давність. На думку військових аналітиків, з якими поспілкувалася NYT, документи, ймовірно, були змінені в порівнянні з їхнім початковим форматом, применшуючи втрати з російської сторони і перебільшуючи втрати з української сторони.

Аналітики повідомили NYT, що зміни, внесені в документ, можуть бути частиною російської дезінформаційної кампанії, спрямованої на спотворення фактів про війну в Україні. Тим не менш, витік є “значним проривом американської розвідки в її зусиллях з надання допомоги Україні”, пише NYT.

Представники Байдена повідомили газеті, що спроби домогтися видалення інформації з соціальних мереж поки що не увінчалися успіхом.

“Ми знаємо про повідомлення в соціальних мережах, і департамент вивчає це питання”, – сказала Сабріна Сінгх, заступниця прес-секретаря Пентагону, яку цитує NYT.