Я не довіряю Державному бюро розслідувань, їхньому керівництву. Не вірю в неупередженість слідства. Маю перелік питань, які вони хотіли озвучити. Я готовий пройти детектор брехні у прямому ефірі, каже п’ятий президент 53-річний Петро Порошенко на брифінгу 12 серпня.

Перед цим 2,5 год. був на допиті у ДБР на вул. Симона Петлюри у столиці. Справа стосувалася ухилення від сплати податків під час купівлі-продажу телеканалу “Прямий”.

“Не виключаємо, що наступний допит буде із застосуванням поліграфа”, написав у “Телеграмі” директор ДБР Роман Труба, 44 роки.

Бюро відкрило 12 кримінальних проваджень, у яких фігурує попередній президент. Більшість за заявами Андрія Портнова, заступника глави адміністрації президента Януковича.

Справи стосуються переходу українськими військовими кораблями до Азовського моря через Керченську протоку в листопаді торік. Тоді 24 моряки захопили в полон росіяни. Також звинувачують в ухилянні від сплати податків під час продажу заводу “Кузня на Рибальському” бізнесмену Сергієві Тігіпку. У допомозі втекти з України судді Миколі Чаусу. ­2016-го детективи Національного антикорупційного бюро викрили його в отриманні $150 тис. хабара. Порошенкові закидають вплив на конкурс із добору членів Вищої ради правосуддя, втручання в роботу Окружного адмінсуду Києва у справі “Приватбанку” та Апеляційного суду столиці. Також несвоєчасне призначення суддів, порушення при поданні до Верховної Ради на призначення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, втрату носіїв інформації з Адміністрації президента, порушення при скасуванні розпоряджень місцевих адміністрацій, заволодіння базою “Івушка” Українського товариства сліпих, незаконний перетин держкордону.

Під час допиту біля бюро проходили акції прихильників і противників п’ятого президента. Одні кричали: “Україні потрібен Порох”, інші: “Ганьба”. Підтримати Порошенка прийшли його син 17-річний Михайло й доньки 19-річні Олександра та Євгенія. Коли колишній гарант виходив із будівлі, невідомі намагалися закидати його яйцями.

 Це політична гра. Роман Труба вислужується перед новою владою. Хоче, щоб його лишили на посаді. Слідство затягуватимуть, каже журналіст Олекса Шалайський, 52 роки.

 Якщо вони вважають, що Порошенко стояв на вершині піраміди, то перед тим мали би допитати сотню людей. А коли одразу викликаєш на допити головного фігуранта це стовідсотковий піар.

Портнов теж намагається показати новому керівництву, що може бути корисний.

Команда Зеленського хоче повторити шлях Саакашвілі у Тбілісі. Коли той був президентом Грузії, називав злочинця злочинцем. Прокуратура навіть не доводила, що це злодій. Робили пропозицію офіційно відкупитися, щоб справа не доходила до суду, а держава зароб­ляла. Наша нова влада говорить про ухвалення цивільної конфіскації, нульову декларацію (у своїй програмі на виборах Зеленський обіцяв, що кожен бізнесмен за 5% зможе легалізувати свої доходи. Отримані кошти, мовляв, підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. ГПУ). Чому б не подоїти Тігіпка за кузню офіційно?

Порошенка не посадять. Якщо його поведуть до в’язниці у найближчі півтора року, значить влада будує диктатуру. Вийдуть протестувати на вулицю навіть ті, хто не в захваті від Петра Олексійовича.

 Частина справ проти Порошенка для шуму й пилу. Але є й такі, що мають підґрунтя, говорить політичний оглядач 55-річний Леонід Швець.

 Портнов представляє різних людей, яких Петро Олексійович образив під час президентства. Від особистих до фінансових питань. Сформувався такий собі колективний замовник. Про добрі відносини з Портновим казав Геннадій Корбан (колишній заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації. 21 березня 2016-го отримав півтора року умовного ув’язнення за викрадення людини. ГПУ). І таких багато. Це не завжди приємні люди, але їхні претензії можуть бути законними. Можуть звернути увагу й на соратників. Наприклад, на Ігоря Кононенка (перший заступник фракції БПП у Верховній Раді 8-го скликання. ГПУ).

Популярні новини зараз

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

Чому в столиці досі продовжує діяти обмеження на проїзд Південним мостом?

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

На Київщині зареєстровано новий випадок захворювання свиней на африканську чуму

Показати ще

За п’ять років президентства Порошенко не втамував запит українців на справедливість. Хоч мав більшість у парламенті та прокурорів. Не забиваєш ти забивають тобі, кажуть у футболі. Питання, чи можуть Зеленський і його команда задовольнити запит на справедливість і не забруднитися? У справі Порошенка хотілося, щоб професіоналізм і непідкупність перемогли тупу помсту. Прагнемо правової України з новою якістю.