Питання постачання Україні західних винищувачів є питанням часу.

З такою заявою виступив прем’єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш в інтерв’ю німецькому виданню Spiegel, пишуть “Факти”.

Його запитали, як він уявляє перемогу України в російсько-українській війні, на що Каріньш відповів, що “перемога одного – це поразка іншого”.

– Який вигляд має ця перемога – вирішувати тільки українцям. Наше завдання – допомогти їм досягти своїх цілей. Кожен по-своєму, – сказав він.

Він нагадав, що Латвія раніше постачала Україні ракети Stinger, самохідні гаубиці, вертольоти, а також різне обмундирування та медикаменти.

– Якби у нас були танки, ми б і їх поставляли, – додав прем’єр.

Глава уряду Латвії ствердно відповів на запитання, чи могла б його країна передати Україні західні винищувачі.

– Якби вони (винищувачі, – Ред.) у нас були, ми б їх теж віддали. Постачання винищувачів – це питання часу. Я не розумію, чому Захід не повинен постачати винищувачі. Якщо українцям потрібні винищувачі, вони повинні їх отримати. Вони вже не раз доводили, що можуть швидко навчитися керувати новою технікою, – сказав він.

Каріньш також вважає, що війська НАТО повинні перебувати в країнах Балтії, зокрема і в Литві.

– Найкраще було б мати “чоботи на землі” у всіх країнах Балтії, тобто сили і матеріальні засоби на місцях. Вторгнення в Україну це показало: у надзвичайній ситуації важливі хвилини. Латвія доставила зенітні ракети Stinger до України до 24 лютого минулого року – вони зіграли вирішальну роль у відбитті російської атаки на Київ. Якби ракети довелося доставляти з Латвії до Києва тільки після вторгнення, було б уже занадто пізно, – нагадав він.

На його думку, постачання озброєнь має бути доступним негайно в надзвичайній ситуації.