Впродовж президентської кампанії знайшлося щонайменше 35 сторінок у Facebook, з яких транслювали рекламу проти чотирьох основних кандидатів.

Об’єктами “чорнушних” кампаній стали Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, а найбільше Володимир Зеленський, повідомляє рух “Чесно”

Щонайменше $250 тис. (понад 6,5 млн грн) на антирекламу було витрачено в інтересах Порошенка та проти його основних конкурентів.

Розмір видатків усіх сторінок у березні-квітні становив $264 тис. або 7 млн грн. Ця сума відображає лише мінімальний доведений поріг витрат на “чорнуху”, адже дані Facebook не враховують оплат за просування цих сторінок до березня.

Деякі сторінки з “чорнухою” розкручували щонайменше з літа 2018 року.

Гроші Facebook отримав за рекламування публікацій і сторінок у березні та квітні. До неї не входять витрати на створення картинок і відео, адміністрування сторінок, налаштування реклами, оплату роботи агенцій чи окремих працівників. Також не враховано видатків до березня, тоді як виборча кампанія тривала з 31 грудня. Тобто реальні витрати є значно вищими.

Щодо Зеленського поширювали інформацію про те, що він наркоман, недосвідчений у політиці та маріонетка Ігоря Коломойського. Гриценка щодо розпродажу зброї за часів, коли він був міністром оборони, а також про те, що його рейтинг низький і не варто марнувати свій голос, віддаючи за нього. Тимошенко про газові угоди 2009 року, пов’язаність із Путіним і Коломойським, а також про її популізм.

Юрій Бойко став єдиним рейтинговим кандидатом у президенти, щодо якого активісти не виявили масштабних оплачених кампаній у Facebook.