Керівник ПВК “Вагнера” Євген Пригожин продовжує набирати силу в Росії та будувати військову структуру, паралельну Міністерству оборони РФ, що може стати великою загрозою для правління кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Як пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму щоденному звіті, на якій посилається “Главред”, саме Пригожин рекрутує добровольчий батальйон, в який тепер влаштувався колишній ватажок “ДНР” Ігор Гіркін.

Гіркін відомий своєю їдкою критикою керівництва Міноборони РФ. Пригожин також може вільно рекламувати себе і свої сили, одночасно критикуючи кремлівських чиновників або Збройні сили Росії. Керівник ПВК, наприклад, саркастично заявив, що він будує “лінію Вагнера”, щоби російські збройні сили, які “ховаються за спинами Вагнера”, почувалися у безпеці.

Експерти зазначають, що Путін залежить від сил “Вагнера” в Бахмуті та, ймовірно, намагається умиротворити Пригожина, який підриває армію.

Аналітики зазначають, що Пригожин, мабуть, дистанціювався від глави Чечні Рамзана Кадирова після того, як їхня спільна критика російського вищого військового командування привернула велику увагу. Цей риторичний зсув може вказувати на те, що Кадиров втрачає вплив і може боятися втратити свій контроль над регіоном на тлі несхвалення чеченців його вимог на підтримку путінської війни.