Росія не зацікавлена у зустрічі лідерів Нормандського формату.

Про це сказав міністр закордоних справ Вадим Пристайко в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV.

“Це не перший раз, коли Росія закидає третю умову. Дійсно, було погоджено лише дві. 3-4 вересня з’явилася ще одна умова. Про те, що треба узгодити документ, який будуть підписувати лідери на зустрічі. Насправді цієї домовленості не було, але Росія пропонує нові і нові варіанти.

Думаю, що це пов’язано з тим, що Україна взяла і виконала дві попередніх умови. Припинила стріляти – ми давно це зробили. І пообіцяли хлібне перемир’я, щоб не гинули люди і можна було зібрати хліб з полей. І про те, що ми говоримо про цю злощасну “формулу Штайнмаєра”, про яку тепер всі знають.

Відчуваючи, що тиск збільшується, що Україна робить реальні кроки, Росія вимушена шукати нові і нові підстави, щоб не проводити цю зустріч лідерів. На сьогоднішній момент я не бачу зацікавленості Росії у зустрічі. На цей час зустріч відкладається далі і далі”, – розповів міністр.

“Перший раз ми чули про технічну неможливість Путіна приїхати, хоча два лідери запропонували – і дата була запропонована французами. Зараз три лідера – наш президент, французький і німецький канцлер готові. Пропонується новий і новий набір дат. Поки до цього часу не чуємо від Росії готовності зустрітися на цьому форматі”, – заявив Пристайко.

“Путін хотів би продовження ситуації, бо вона його влаштовує. Ті півтора, може два, мільярди, які він витрачає для того, щоб тримати нас з вами всіх прив’язаними до себе, так, як він робить це в Придністров’ї, Абхазії і Осетії, це його, мені здається, влаштовує.

Що влаштовує наших німецьких і французьких друзів на превеликий жаль, вони турбуються тим, щоб пошвидше закінчити й відновити business as usual”, – додав керівник МЗС.