Наразі корабельні угруповання ворога перебувають вздовж південного узбережжя Криму і маневрують саме в напрямку Новоросійська, оскільки штормова погода передбачає, що вони можуть укриватися, а те, що вони не можуть вийти за мис Тарханкут, ближче до материкової України – там вже починається зона досягнення нашого озброєння, тобто кораблі ворога можуть бути ураженими.

Про це 24 жовтня в ефірі національного телемарафону розповіла керівниця об’єднаного пресцентру сил охорони та оборони “Південь” Наталія Гуменюк, на яку посилається ТСН.

“Крім того, зернова ініціатива, яка працює і підписані зобов’язання на міжнародному рівні, застерігають їх наближатися туди, щоб не перешкоджати роботі “зернових” коридорів. Саме тому вони перебувають у ракетобезпечному для себе районі, так званої “зони комфорту”, де не можуть виходити за певні межі, але можуть завдавати ракетні удари. Тому що тактико-технічні характеристики “Калібрів”, зокрема, дозволяють влучати в об’єкти навіть на відстані 2,5 тисячі кілометрів”, – розповіла Гуменюк.

Також, за її словами, зараз Росія тримає у морі два надводних ракетоносії – це 16 “Калібрів” напоготові. Минулого тижні там було від п’яти одиниць ракетоносіїв, у тому числі, два підводних кораблі, які також використовувались для ураження критичних об’єктів інфраструктури України.

“Пуски з підводних човнів таких ракет ускладнюють їх виявлення, тому вони і використовують їх для того, уразити саме критичні об’єкти. Наразі підводних ракетоносіїв там не зафіксовано, перебувають лише два надводних, і саме тому що вони випустили такий масований ракетний удар минулого тижня, зараз частина ракетоносіїв зайшла до пунктів базування вочевидь для поповнення запасів ракет також”, – резюмувала Гуменюк.