28 серпня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про 60 діб тримання під вартою екс-міністра охорони здоров’я 66-річної Раїси Богатирьової. Щоб вийти на волю, може внести 6 млн грн застави.

Днем раніше вона повернулася в Україну. Прилетіла з Мінська в аеропорт “Київ”. Там її затримали прикордонники й передали Нацполіції.

Богатирьова була заступником голови фракції Партії регіонів, народним депутатом, очолювала Раду нацбезпеки й оборони, Міністерство охорони здоров’я. В Україні у розшуку з жовтня 2014 року. З січня 2015-го була в міжнародному, згодом його скасували. Її підозрюють за статтею про розкрадання державних коштів у МОЗ в особливо великих розмірах. Сума завданого державі збитку сягала 1,26 млрд грн, за даними слідства. Чотири роки тому суд арештував майно екс-чиновниці та її чоловіка три квартири в Києві, апартаменти в Ялті та три будинки в селі Підгірці Обухівського району Київської області.

20 серпня цьогоріч Голосіївський районний суд Києва зобов’язав Генпрокуратуру закрити справу проти Богатирьової. Де саме вона переховувалася майже п’ять років невідомо. Була однією з 22 осіб найближчого оточення президента-втікача Віктора Януковича, на яких наклав санкції Євросоюз. Блокували закордонні рахунки й нерухомість. З березня 2016-го Богатирьову із санкційного списку виключили.

 Після зміни влади екс-регіонали вирішили, що можуть почуватися в Україні в безпеці, коментує юрист 30-річний Олександр Лємєнов. Її повернення помилка. Або хотіла вже на місці політично домовитися з керівництвом держави, або адвокати ввели її в оману.