Рішення Печерського райсуду, яким екс-заступнику глави АП часів Януковича Андрію Портнову присудили компенсацію за репутаційну шкоду, прив’язане до політичної ситуації.

Таку думку Gazeta.ua висловив адвокат Роман Маселко.

“Рішення ухвалене в період, коли Портнов почав активно розказувати, що він притягне до відповідальності (колишню Gazeta.ua) політичну владу, у першу чергу Порошенка. Справу слухали раніше, але рішення винесели зараз, коли Порошенко втратив повну владу, контроль над судами. Воно прив’язане не до закону в першу чергу, а до політичної ситуації”, зазначає він.

“У зв’язку з іншою політичною ситуацією Портнов відчуває певну силу. Хоча мені хотілося б дуже бути впевненим, що це його хибне враження начебто він може себе відчувати абсолютно безкарним. Я сподіваюся, що нова влада справді не буде цього показувати”, додає адвокат.

Суддю Сергія Вовка, який виніс рішення на користь Портнова, Маселко називає можливо заангажованим, а суму компенсації в 7 млн гривень необгрунтованою.

“Навіть за втрату життя, за втрату рідних, здоров’я, інвалідність наші суди виносили 200-250, до мільйона. 7 мільйонів це гігантська сума. Я щось сумніваюся, що об’єктивний суд оцінив би в таку суму моральні страждання і репутацію Андрія Портнова”, вказав Маселко.

На самого Портнова українські правоохоронці за 5 років нічого не знайшли. Причини у “відсутності слідів” і належної доказової бази, пояснює адвокат.

Нині є великий запит на судову реформу, а в нової влади всі можливості, вказує Маселко.

“Президент до обрання обіцяв, що буде застосовувати напрацювання громадськості. Багато представників його партії підтримали ці пропозиції й сказали, що судова реформа є ключовою. Рябошапка (заступник глави Офісу президента Gazeta.ua) неодноразово казав, що першими кроками буде перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради юстиції, що є необхідним для початку нової реформи. Очікування є, обіцянки є, розроблений механізм є, законопроект уже є. У них є всі можливості”, додає він.

2 серпня суддя Юрій Вовк задовольнив позов екс-заступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова. Він позивався Мін’юсту та Держказначейства за нібито завдану шкоду його репутації. Репутаційною шкодою сторона захисту Портнова називає найменування його “підозрюваним” у листуванні Генпрокуратури та посла України в Канаді з одного боку та урядом Канади з іншого у 2014 році. За це проти Портнова застосували санкції, заявила адвокатка Олена Ісаєвська. За словами самого екс-заступника глави АП, на той момент він не був підозрюваним у жодному провадженні. За словами Ісаєвської був, але недовго.

Представники Мін’юсту, Держказначейства, ГПУ та МЗС просили відмовити в позові з огляду на безпідставність вимог. Посол України в Канаді Андрій Шевченко, з якого збирається стягувати кошти Портнов, у коментарі Слідству.Інфо назвав позов “неадекватним та політично вмотивованим”.