За підтримку рішення про звільнення ЦВК “Слуга народу” може збільшити розмір квоти в комісії для партій “Опозиційна платформа За життя” і “Батьківщина”.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив голова ГО “Комітет виборців України” Олексій Кошель.

“За наявною в мене інформацією, ми отримали банальні, брудні політичні торги. Зараз розглядають сценарій, коли “Слуга народу” розрахується за голосування збільшеними квотами для партій “Батьківщина” і “За життя”. Тобто у той час, як ЄС і “Голос” отримають по одному представнику, ті дві партії можуть отримати по 2 у ЦВК. Думаю, що найближчими днями ми побачимо підтвердження моїм словам”, сказав він.

Об’єктивних причин для звільнення ЦВК не було, каже голова КВУ.

“Більшість проблем на виборах, зокрема кількість судових рішень, якими скасовані постанови ЦВК, не є проблемами в роботі ЦВК. Справа у недосконалому виборчому законодавстві й достатньо корумпованій судовій системі. Ще напередодні президентських і парламентських виборів експерти та ГО заявляли, що на порядку денному будуть ось такі проблеми змінюймо виборче законодавство. Однак коли Зеленський запропонував змінити виборче законодавство, торкалися виключно питань виборчої системи. Жодних кроків для регуляції політичної реклами, прозорості виборчих коштів, реєстрації не було”.

Позитивом у роботі ЦВК на парламентських виборах Кошель називає спрощення зміни місця голосування та координацію роботи з НАЗК. Разом вони перевіряли фінансові звіти партій і кандидатів.

“Можна згадати звіти ОБСЄ, ЕНЕМО, NDI, Світового конгресу українців у них була переважно схвальна робота ЦВК. Я оцінюю роботу ЦВК на хороших 8 з 10. Зараз навпаки треба робити роботу над помилками збирати робочу групу і працювати над удосконаленням виборчого законодавства”.

“У ЦВК було розуміння, що треба змінювати закон про ЦВК, потрібно реформувати саму комісію, брати участь у розробці виборчого законодавства. Але в умовах виборів і короткого терміну роботи жоден склад ЦВК з таким би не впорався. У них банально не вистачало часу”.

13 вересня Верховна Рада України розпустила весь склад Центральної виборчої комісії 17 осіб. Вони пропрацювали менш як рік із 7, передбачених повноваженнями.

Рішення підтримав 341 депутат, 41 проголосував проти, ще 2 утрималися.