Служба безпеки України проводить обшуки на металургійному комбінаті “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

“Представники СБУ прийшли з обшуком на сучасний, новозбудований об’єкт – третю машину безперервного лиття заготовок. У нас вилучили копії всіх документів по цьому обладнанню і почали перевірку з контролю іонізаційного випромінювання”, – заявив в.о. генерального директора підприємства Олександр Іванов у відеозверненні.

Він додав, що “нещодавно нас, найбільшого іноземного інвестора в Україні, звинуватили в екоциді – знищенні рослинного і тваринного світу, отруєнні повітря і води, що призвело до екологічної катастрофи”.

За словами Іванова, підприємство пройшло “всі екологічні перевірки, в тому числі позапланову – у квітні цього року”.

“Ці дії виглядають дещо нелогічними та ставлять під сумнів подальшу реалізацію масштабної програми модернізації в “АрселорМіттал Кривий Ріг”, – сказав в.о. гендиректора.

Іванов також закликав посольства країн Великої сімки, Європейську бізнес асоціацію, Американську торгівельну палату, Укрметалургпром, Федерацію металургів України та інші організації “звернути увагу на ситуацію і допомогти забезпечити конструктивну співпрацю міжнародного бізнесу і влади”.

12 липня президент Володимир Зеленський поцікавився у представників одного з найбільших підприємств не тільки міста, але й країни – “АрселорМіттал Кривий Ріг”, які конкретні заходи були прийняті для поліпшення екологічної ситуації в регіоні та зменшення шкоди місцевому населенню. Мова йшла про програму зобов’язань, які компанія взяла на себе. Також він зачепив, зокрема, питання недопуску перевірок на виробництво та виведення з експлуатації мартенівського цеху в 2016-2017 роках, чого не було зроблено.