Головне слідче управлінням Служби Безпеки України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні про збиття 17 липня 2014 року літака Боїнг 777 рейсу MH-17.

7 серпня 2014-го Генеральна прокуратури України підписала чотиристоронню угоду про створення міжнародної спільної слідчої групи з розслідування цього злочину Україною, Нідерландами, Бельгією та Австралією, до якої у якості країни-учасника пізніше включили Малайзію.

На даний час слідством встановлено:

точний час та маршрут, за яким самохідна вогнева установка (СВУ) зенітно-ракетного комплексу “БУК” була незаконно переміщена з території Російської Федерації до України;

час запуску зенітно-керованої ракети по пасажирському літаку “Боїнг 777-200 9M-MRD” та місце старту даної ракети;

час та маршрут, за яким СВУ ЗРК “БУК” була вивезена до Російської Федерації;

більше 150 осіб, причетних до транспортування самохідної установки БУК-м з території Росії до тимчасово окупованої території Луганської та Донецької областей та назад до РФ, її охорони та виводу на бойові позиції для здійснення збиття літака.

19 червня у Нідерландах відбувся спільний брифінг представників зазначених п’яти країн. Тоді повідомили про притягнення до кримінальної відповідальності чотирьох осіб трьох громадян РФ (Гіркін І.В., Дубинський С.М., Пулатов О.Ю.) та одного громадянина України (Харченко Л.В.) і про передачу кримінального провадження щодо цих осіб до суду. Він розпочнеться 9 березня 2020 року у Нідерландах.