Президентська політична сила потроху стає авторитарною – переконана правозахистиця Ольга Решетилова. “Ми рано чи пізно повинні пройти цей авторитарний режим. Питання в тому, чи громадянське суспільство достатньо сильне щоб перетворення україни на президентську республіку не перейшло у людиноненависницький режим” – зазначила вона в інтерв’ю журналу Країна.

Спроба побудови авторитарного режиму була у Януковича, проте наразилася на сильний опір і призвела до жертв. Мені б хотілося, щоб цього разу ми не довели до майдану, а вирішили це питання цивілізованими методами.

У чому ви бачите спроби нової влади створити авторитарний режим?

Створення монобільшості у парламенті. До того ж авторитарний режим панує всередині самої партії: партійцям забороняють спілкуватися з пресою, вимагають від них доповідні, чого голосували не так, як каже президент. Звичайно, це лише ознаки авторитаризму, але вони при владі кілька місяців, у них попереду ще 5 років. Зміни відбуваються шаленими темпами. І є велика небезпека того, що ми за цим шаленим інформаційним потоком можемо не помітити небезпечних тенденцій. Я, наприклад, їх бачу вже.

В офісі президента є криза комунікаційного менеджменту. Вони створили Раду з питань свободи слова при президентові, в яку увійшла і я. Я весь час думала, що мені муляє в цій раді, і згадала, що така ж рада була при Януковичі. Ми пам’ятаємо про стан свободи слова тоді. Боюся дежавю: рада при президентові буде ширмою, а насправді рівень свободи слова дедалі падатиме.

Інтерв’ю з Ольгою Решетиловою читайте в журналі Країна.

Увечері 27 вересня до Офісу президента Володимира Зеленського вийшли люди з вимогою розслідувати напади на активістів. Подію назвали “Ніч на Банковій. Знову”. Прийшли близько 200 громадян. Під вікнами лишили напис “Хто наступна Гандзюк?”.

На першу ніч на Банковій виходили рівно рік тому за президента Петра Порошенка. Тоді вимагали розкрити напади, позачергове засідання РНБО, зустріч з генпрокурором, головою СБУ, очільником МВС і президентом. Перед акцією друзі Катерини Гандзюк та адвокати постраждалих активістів написати “список Гандзюк”. Це 55 нерозслідуваних нападів на активістів з 2017 року. Вимоги розслідувати напади лишаються актуальними, кажуть організатори.