США передадуть Україні бомби дальнього радіусу дії з GPS-наведенням, які здатні вражати цілі на відстані 72 км.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на осіб, пов’язаних з виробництвом зброї, пише “Главред”.

Видання зазначає, що Пентагон офіційно не оголошував, що направляє Україні модифіковану версію Boeing Joint Direct Attack munition. Озвучувалося лише, що “точні авіаційні боєприпаси” включені в допомогу в розмірі $1,85 млрд.

При цьому джерела Bloomberg підтвердили агентству, що йдеться про бомби типу JDAM підвищеної дальності, відомі як JDAM-ER. Вони можуть вражати цілі на відстані 72 км (45 миль). Виробництво таких боєприпасів здійснює компанія Boeing.

20 січня компанія Boeing отримала замовлення на JDAM від ВПС США на суму $40,5 млн.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) — комплект обладнання на основі технології GPS, що перетворює “тупі” бомби (англ. “dumb bombs”) у всепогодні (“розумні”, англ. “smart”) боєприпаси, пише Вікіпедія.

Комплект розроблений у США. Перший з них випущений в 1997 році фірмою Boeing. Програма розробки JDAM є об’єднаною програмою ВПС США і ВМС США.

JDAM являє собою комплект з крил, що кріпляться в середній частині бомби, і хвостового блоку, що має кероване оперення та дозволяє бомбі маневрувати. Там же знаходиться і комп’ютер з навігаційним обладнанням.

Принцип дії JDAM відрізняється від бомб з лазерним наведенням і бомб з інфрачервоним наведенням, застосуванню яких можуть перешкоджати несприятливі умови біля поверхні Землі (наприклад, непрозорість атмосфери внаслідок пилової бурі).

Під час операції НАТО проти Югославії бомбардувальники B-2 Spirit з бази ВПС США Вітман, штат Міссурі, в ході операції скинули понад 650 бомб типу JDAM на об’єкти в Сербії. Було уражено 78% намічених цілей, при цьому показник надійності склав 96%.