Приморський суд Одеси зобов’язав Генеральну прокуратуру закрити кримінальну справу проти колишнього регіонала Юрія Іванющенка соратника експрезидента України Віктора Януковича, відомого за прізвиськом “Юра Єнакієвський”.

У липні Генпрокуратура скасувала постанову прокуратури Одеської області про закриття кримінального провадження стосовно Іванющенка, повідомляє “Судовий репортер”.

Ексрегіонал оскаржив це рішення у суді, оскільки ще 2016 року судді змусили ГПУ закрити справу через порушення розумного строку слідства і фактичну відсутність слідчих дій. Апеляційний та Верховний суд залишили це рішення без змін.

Одеські слідчі кілька років розслідували справу за підозрою у незаконному заволодінні Іванющенком найбільшим ринком міста. Також йому закидають розкрадання 2013-го року десятків мільйонів доларів, які Україна отримала від продажу квот за Кіотським протоколом. Підозрюють, що підконтрольні дружині Юрія Іванющенка фірми отримали від держави без тендера замовлення на утеплення шкіл та інших об’єктів за “кіотські” кошти. Також правоохоронці підозрюють, що гроші вивели до Швейцарії, а роботи не провели. За підозрою у відмиванні цих грошей у Швейцарії на рахунках дружини Іванющенка Ірини заблоковані 72 мільйони франків.