У Черкасах лікарням заборонили брати з пацієнтів благодійну грошову допомогу. Внески можуть робити лише фонди й організації.

Відповідне рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету 16 липня. Ініціатором проекту став заступник міського голови, член Всеукраїнського об’єднання “Свобода” 32-річний Юрій Ботнар.

 Вимагання грошей від людей, які звернулися по медичну допомогу під виглядом благодійних внесків є неприпустимим явищем. Подібні факти тягнутимуть за собою передбачену законом відповідальність, каже Ботнар. Ні для кого не таємниця, що добровільними ці внески є лише на словах. Кожен пацієнт або його родичі отримували квитанцію із сумою, яку працівники медичних закладів украй наполегливо радили сплатити на певний рахунок.

Відповідальність і контроль за виконанням ухваленого рішення покладені на директора Департаменту охорони здоров’я Олега Стадника і медичних послуг Черкаської міської ради та керівників наших медичних установ. Закликаю обласну владу запровадити нашу ініціативу в обласних і районних закладах охорони здоров’я. У Черкасах відтепер благодійні внески можуть сплачувати підприємства чи підприємці, які захочуть допомогти лікарняним установам.

Ботнар переконаний, що остаточно вирішити цю проблему допоможе запровадження системи медичного страхування.