До Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, у Музеї Києва відкрився проєкт “Я б не народився, якби…”, де діти Праведників розповідають про подвиг своїх батьків.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Україна третій рік поспіль відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Ця дата припадає на 14 травня. Для нас це нагода зустрітися, щоб згадати всіх тих, хто, жертвуючи собою та своїми рідними, наражаючись на смертельну небезпеку, наважився надати допомогу на теренах окупованої Європи”, – зазначила організаторка виставки Юлія Гольденберг.

Вона також підкреслила, що Праведники – це інтернаціональне поняття, і стосується людей різних національностей, які мешкали на теренах України у 1940-х роках.

На виставці представлено 10 постерів, на яких змальовані різні сцени людської взаємодії під час воєнних буднів. Під фото діти рятівників залишили продовження фрази “Я не народився якби…”. Зокрема, можна прочитати: “Я не народився, якби мій дідусь-українець не врятував би на Черкащині свою майбутню дружину-єврейку, мою бабусю”.

“Колись ми рятували єврейські життя, а зараз весь світ рятує українські. І ця історія, на жаль, буде подовжуватися. Коли ми говоримо гасло “Ніколи знову!”, ми маємо усвідомлювати, що за цим стоїть”, – зауважила гендиректорка Музею історії Києва Діана Попова.

Проєкт доповнено короткометражними фільмами, де рідні людей, які рятували євреїв, висловлюють власне сприйняття подвигу батьків, а також розповідають, як це вплинуло на їхню долю.

Відвідувачі зможуть побачити 12 портретів українців, які переховували євреїв, серед яких є світлини Георгія Корнелюка, Юрія Зайченка, Ганни Зелінської, Валентини Соколової, Леоніда Рогальчука, Надії Лазнюк, Софії Ярової, Оксани Антипчук. За словами організаторки, наразі у Києві залишилося 24 Праведники, ще двоє – виїхали за кордон.

Захід об’єднав рятівників євреїв, їхніх дітей, а також поважних осіб. Зокрема, були присутні заступник очільника МКІП Ростислав Карандєєв, депутатка Верховної Ради Ірина Геращенко, заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, гендиректор Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента Павло Білаш, посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський, а також посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі.

“Історія спільного існуваня українців та євреїв на цій землі тривала і має різні сторінки – білі та чорні. Але історія порятунку українцями євреїв під час Другої світової війни – одна з найяскравіших сторінок. Люди, які рятували євреїв під час Голокосту, є справжніми героями України”, – зауважив Бродський.

Водночас Білаш підкреслив, що український народ як ніхто інший усвідомлює травму Голокосту, оскільки також пережив геноцид, здійснений комуністами, – Голодомор.

“А сьогодні ми мужньо та непохитно протистоїмо геноциду рашистському, за підтримки європейського світу”, – сказав він.

На думку посла Польщі, такі заходи унаочнюють, що навіть під час війни знаходяться люди, які, ризикуючи своїм та життям дітей, рятують тих, кому загрожує смерть.

Популярні новини зараз

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Славутич у жалобі. Сумна звістка - загинув Сергій Парубець

Дворівнева розв’язка на перетині вулиць Богатирська і Полярна — КМВА затвердила реконструкцію вартістю ₴1,98 млрд

Показати ще

“Зло та ненависть навколо не звільняють нас від особистої відповідальності за наших сусідів, братів. Від імені уряду Польщі я схиляю голову перед українськими Праведниками та їхніми сім’ями”, – сказав він.

Виставка триватиме до 21 травня. Вхід вільний.

Проєкт реалізовано БО ВБФ «Заради тебе» за підтримки Світового конгресу українців (СКУ) та Української світової фундації (УСФ) (Канада), за організаційної підтримки ВААД України.

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, відзначається в Україні 14 травня, згідно з постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року. Свято встановлено на знак поваги до українських Праведників народів світу та інших рятівників євреїв, які з ризиком для свого життя та життя рідних допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту.

Праведники народів світу – це почесне звання присуджується Державою Ізраїль тим, хто в роки Другої світової війни рятував євреїв від знищення, на території Європи, окупованій нацистами. За даними меморіалу «Яд Вашем», станом на 1 січня 2022 року 2 691 громадянина України удостоєно звання Праведника народів світу.

Музей Києва. Museum of Kyiv