Самовисуванець на 198 мажоритарному окрузі Сергій Рудик у перший день роботи Верховної Ради викликав поліцію через відмову видавати йому депутатське посвідчення.

“Я сьогодні не зможу голосувати. Я викликав “102”, який вже їде”, сказав він у кулуарах.

За словами Рудика, керівник апарату дав вказівку не видавати йому посвідчення з огляду на лист від секретаріату Центрвиборчкому. Листом повідомили, що перемогу Рудика оскаржують.

“Мої опоненти, які програли 1 015 голосів, оскаржують мою перемогу”, прокоментував майбутній нардеп.

“ЦВК оголосила мене переможцем, зареєструвала мене нардепом апарат Верховної Ради просто має зробити технічну функцію й видати папери. Ба більше, я вже склав присягу. Є положення, що депутат набуває повноваження після складання присяги перед Радою і скріпленням присяги підписом. Я це все зробив”, пояснює Рудик.

Він також перед камерами звертався до виконувача обов’язків керівника апарату Ради Петра Бондаря, закликаючи дати “можливість проголосувати за демократичний уряд” і “можливість змінити країну”.

29 серпня відбулося урочисте засідання Верховної Ради ІХ скликання. 424 народних депутата присягнули на вірність Україні.

Уперше в історії України одна партія отримала більшість місць у парламенті. “Слуга народу” разом із мажоритарниками мають 254 місця. Там уже заявили, що коаліція є, і планують узяти всі місця в уряді. Також пройшли до ВР 43 представника від “Опозиційної платформи – За життя”. “Європейська солідарність” представлена у парламенті 25 народними депутатами, “Батьківщина” – 26, “Голос” – 20. Ще 46 місць зайняли самовисуванці.